ZAPISI U VREMENU

ZAPISI U VREMENU

1 1539

Izložba fotografija dr Radivoja Simonovića biće otvorena u svečanoj sali Muzeja Vojvodine, u Dunavskoj 35, 6. oktobra u 19 časova, a povod je istoimena monografija koja je izašla iz štampe.

simonovic2Dr Radivoj Simonović (1858-1950), lekar, fotograf, naučnik širokih vidika, poliglot. Intelektualac velikog kalibra i savremenik svih bitnih događaja s kraja 19. i početka 20. veka koji su obeležili modernu epohu. Družio se sa najznačajnijim ljudima koji su ostavili neizbrisive tragove u istoriji i kulturi na našim prostorima!
Jovan Cvijić, Vasa Stajić, Laza Kostić i Đorđe Natošević, samo su neki od njih. Klinički centar u Somboru i danas nosi ime dr Radivoja Simonovića.
Zaljubljen u fotografiju, shvatajući moć fotografskog materijala koji ostaje za večnost, sa kamerom je proputovao prostore Balkana, vraćajući se nekima kao što je planina Velebit čak sedamnaest puta.
Ljudi u svom prirodnom okruženju, njihove nošnje i običaji, nastambe, poslovi koje obavljaju, fotografije geomorfološkog i botaničkog sadržaja samo su deo etnografskog blaga koje je za ovim izuzetnim čovekom ostalo u posedu Muzeja Vojvodine. Tačnije, 1414 velikih staklenih negativa, 1250 fotografija razvrstanih u 14 albuma i 32 klišea.
Za sada, iz štampe je izašla prva knjiga njegovih fotografija koje nas vode kroz prostore današnje Vojvodine, Srema, Bačke i Banata, zatim kroz zapadni Srem, Slavoniju, Podravsku i Podunavsku Baranju

SIMILAR ARTICLES

0 1468