U tom Somboru, svetlopisa na volju

U tom Somboru, svetlopisa na volju

0 2410

Pretvortiti virtuelno druženje u stvarno je prioritet koji se nameće fotografskoj zajednici u Srbiji u ovom trenutku. To pogotovo važi za organizacije poput foto-klubova, koje ne mogu i ne smeju dozvoliti da prevlada virtuelna stvarnost nad druženjem pojedinaca, kako u klubovima, tako i između klubova. Tako je jedan od najstarijih foto-klubova u Srbiji FKVK „Rada Krstić“ iz Sombora, pozivom Fotografskom klubu „Vojvodina“ na otvaranje svoje 57. klupske izložbe, učinio našem klubu izuzetnu čast i ujedno otvorio mogućnost da se upozna sa aktivnostima toga kluba. Druženje uz fotografiju je moto celog okupljanja u Somboru. Tako su somborci pored članova Fotografskog kluba „Vojvodina“ u goste pozvali i članove Foto kluba „Duna“ i Foto kluba „Moholy“ iz grada Baja u susednoj Mađarskoj, pa je druženje preraslo u međunarodni susret.

Velika posećenost klupske izložbe FKVK "Rada Krstić" u Somoru
Velika posećenost klupske izložbe FKVK „Rada Krstić“ u Somoru

Ali posle ovog uvoda vratimo se na glavni događaj, klupsku izložbu. Klupska izložba FKVK „Rada Krstić” iz Somboru je 57. po redu, a otvorena je 18.12.2015. godine u galeriji Gradskog muzeja u Somboru. Selektor izložbe bio je Imre Sabo KMF FSS, koji je odabrao je za izlaganje 72 rada od 21 autora, članova somborskog foto-kluba.
Nagrađeni su za kolekcije: I nagrada – Branislav Golub, II nagrada – Ištvan Virag, III nagrada – Tibor Berko; pohvale su zaslužili Robert Ambruš, Zoltan Kemiveš i Saša Lalić.
Za pojedinačnu fotografiju, I nagradu dobio je Branko Milešević, II nagradu Siniša Trifunović, III nagradu Jovan Đikić, a pohvale su dobili Miroslav Dabić i Nikola Jovičić.
Radi popularizacije foto-umetnosti, na inicijativu somborskog kluba prvi put je (u zasebnoj konkurenciji) organizovana izložba ljubitelja svetlopisa sa teritorije Zapadnobačkog okruga. Odaziv je bio impresivan, a selektor je za izložbu odabrao 100 radova od 49 autora.
Prva nagrada za kolekciju pripala je Maji Macanović, II nagrada Katarini Kosanović, III nagrada Jožefu Bodonjiju.
Za pojedinačnu fotografiju, I nagrada pripala je Dragani Siljanović Kozoderović, II nagrada Aleksandri Stojkov, III nagrada Nini Knežević.
Izložbu je otvorio Vladimir Kozoderović,jedan od osnivača somborskog foto-kluba davne 1950. godine. Podsetio je na razvoj ovog kluba, jednog od najstarijih u zemlji, koji od osnivanja bez prekida nastoji da populariše fotografsku umetnost, a osvrnuo se i na rezultate istaknutih pojedinaca koji su, uporedo sa ličnim rezultatima, sa uspehom negovali i društvenu funkciju ovog kluba. Ne treba zaboraviti i činjenicu da je u 2014. godini najbolji izlagač Foto saveza Srbije bio član ovog kluba Ištvan Virag.

Umetnost fotografije u Somboru, inače, ima mnogo dužu istoriju. Prvo udruženje ljubitelja svetlopisa osnovano je 1904. godine, da bi već naredne, 1905. godine, bila održana velika izložba, na koju je sa teritorije Austro-Ugarske pristiglo oko 500 fotografija. To je postavilo temelje daljem razvoju foto-amaterizma na ovim prostorima, koji, evo, uspešno traje do današnjeg dana, i sudeći po odzivu na ovu izložbu, vedro gleda u budućnost.

Fotografije na izložbi su prezentovane na najbolji mogući način ,u formatu 50×60 cm, odlično opremljene, u reprezentativnoj Gradskoj galeriji u centru Sombora, sa posetom na kojoj joj može milionska prestolnica pozavideti, sa publikom visokog nivoa poznavanja umetnosti fotografije, i odmerenih stavova prema svakom autoru. To potvrđuje da će klub koji vodi Branko Milešević, vrednim radom i zalaganjem članova, još dugo biti mesto okupljanja ljubitelja fotografije na severu Srbije. I ne samo to. Već su ovim pozivom, i najavom dalje saradnje u razgovorima sa članovima našeg kluba, izrazili želju da Sombor bude mesto međunarodnog druženja klubova iz susednih zemalja, Mađarske i Hrvatske, sa foto-klubovima iz Srbije, a prevashodno foto-klubova, iz susednih regija i pokrajina tih zemalja. Takve aktivnosti članovi FKV će uvek podržati.

Posle izložbe, domaćini su priredili zajedničku večeru za članove gostujućih klubova i druženje sa članovima FKVK „Rada Krstić“. U opuštenoj atmosferi su se komentarisale fotografije, vodili razgovori o fotografskoj praksi, pokretala su se pitanja o organizacijama u foto-savezu, iznosile ideje kako prevazići probleme i poboljšati saradnju, a promišljalo se i o umetnosti fotografije, dolazeći ponekad i do pitanja o postojanju fotografije na današnjim osnovama. Možda će takva razmišljanja rezultirati jednog dana pokretanjem foto-grupa koje će svoje poglede na fotografiju pretočiti u konkretne projekte.

Ako vas put navede ovog, i narednog meseca u Sombor, nikako ne propustite da posetite ovu izložbu, i napišite utiske u komentarima ispod ovog teksta. Biće nam drago da ih pročitamo i uporedimo sa našim doživljajem.

Tekst: Milovan Ulićević
Podatke pripremio:Ištvan Virag
Fotogrfaije: Nemanja Jovanović i Milovan Ulićević

SIMILAR ARTICLES

0 1499

1 2055