TREBINJE, FOTOGRAFIJA, PLATANI

TREBINJE, FOTOGRAFIJA, PLATANI

1 3089

Dešavanja u prijateljskim foto klubovima su uvek privlačila pažnju i interesovanje, a sami klubovi su poredili svoje aktivnosti, i pravili paralele učinjenog, želeći da jedni od drugih uče, ali i da budu bolji, ako to mogu . Nedelju dana posle velike klupske izložbe „Naših pet godina“, predstavnik Fotografskog kluba Vojvodina Milovan Ulićević, je bio u poseti prijateljima, članovima Foto-kino kluba Trebinje, povodom njihove devete klupske izložbe, od kada je klub 2006 obnovljen. Klub je inače osnovan 1948. godine.

11
Otvaranje devete klupske izložbe FKK Trebinje

Imati priliku da predstavljate u takvim prilikama FKV, je privilegija i čast. Posebno kada su tako ljubazni i predusretljivi domaćini, kakvi su članovi FKK Trebinje.

Publika i članovi FKK Trebinje na otvaranju

Izložba je otvorena 24. 07. 2015. godine u galeriji Kulturnog centra Trebinja. Reprezentativno osvetljena galerija je omogućila  dobar  uvid i uživanje u izložbi. Dobra poseta, tri televizije i nekoliko novinara, pokazuje koliko je izložba privukla veliku medijsku pažnju. To pokazuje da je ova manifestacija, kroz rad kluba, odnegovala vernu publiku. Izložba je predstavila  i nove članove kluba po prvi put publici.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Velika medijska pažnja: Intervju predsednika FK Trebinje Slavenka Vukasovića

Selektor izložbe je bio Slobodan Krstić MF AUFBIH,  koji je napravio odličan izbor nagrađenih fotografija, da su po sudu autora ovog prikaza, nagrade došle u prave ruke, a nagrađene fotografije su objektivno odskakale od ostalih, a likovnošću i temom su se nametnule za nagrade.

15
Fotografi iz Podgorice u poseti prijateljskom klubu

Dodeljene su nagrade u dve kategorije, za najbolje kolor i najbolje crno-bele fotografije. Za kolor fotografiju su dobili nagrade:  1. Dušan Vukotić, 2. Ninoslav Ilić 3. Željko Budimir-Keko, a pohvale su dobili Radoje Elez i Slaviša Tomanović-Dedo. Za crno-belu fotografiju su dobili nagrade : 1. .Jovan Vidaković 2. Dušan Vukotić 3. Nermin Smmajić i pohvale Radoje Elez i Slavenko Vukasović.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fotografija „Starina“ Jovana Vidakovića na panou iza autora

Ukupno je izlagalo osamnaest autora na devetoj klupskoj izložbi. Fotografija „Starina“ Jovana Vidakovića kao najbolja u kategoriji crno-belih fotografija zasluženo krasi plakat izložbe, i naslovnu stranu kataloga.

Katalog FKK Trebinje
Naslovna strana kataloga izložbe

Usledoilo je druženje u obližnjem restoranu sa Trebinjcima, ali i sa članovima Foto kluba iz Podgorice, koji su takođe kao i mi došli da podrže klupske aktivnosti najbližeg im aktivnog foto kluba. Bilo je ovo međunarodno druženje, jer su predstavnici Republike Srpske, Crne Gore i Srbije razmenjivali iskustva, iznosili  probleme, predstavljali svoje planove, a ostale klubove su pozivani na saradnju, i uključenje u zajedničke projekte koje planiraju u budućnosti. Bio je to kako neko reče susret ravnice i brda, zemlje i kamena, u kome svima fotografija donosi radost i pobedu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Novinarke i fotografkinje u razgovoru na otvaranju

I nije to sve. Posle prespavane noći u hostelu koje vode dvoje mladih ljudi, ljubaznih domaćina, amerikanka iz Teksasa i Poljak iz Krakova u centru Trebinja (da i ja sam bio iznenađen kako su uopšte došli na ideju da tu prave biznis) druženje sa fotografima iz Trebinja se nastavilo fotografisanjem ljudi iz Trebinja, a pijačni subotnji dan je bio idealan za to. Ne mogu se sleći utisci tako lako, jer su toliko jaki, da su skoro nedelju dana u priči zasenili sva morska dešavanja koja su ih sledila. O gradu Trebinju punom istorijskih spomenika i prepunih letnjih bašti kafića i hotela, najbolju definiciju sam čuo od pomenutog Poljaka, koji je rekao: „Trebinje je jedna velika bašta ispod platana“ :)

17
Ne može se zamisliti Hercegovina bez lepih hercegovki :)

Tekst: Milovan Ulićević

Fotografije: Predrag Mucović i Milovan Ulićević

SIMILAR ARTICLES

0 957

1 1448