Retrospektivna izložba Tomislava Peterneka

Retrospektivna izložba Tomislava Peterneka

0 1824

Jedan vrlo značajan događaj za fotografiju će se održati u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ u Beogradu. Sigurno najpoznatiji fotograf sa prostora bivše Jugoslavije, Tomislav Peternek , predstavlja svoj umetnički i profesionalni rad na retrospektivnoj izložbi „ŽIVOT“ koja se otvara 31. marta 2016. godine u 19 časova u okviru meseca fotografije koji se održava u Beogradu. Presek više od šest decenija fotografskog rada, će biti prikazano na ovoj izložbi. Tomislav Peternek je počasni član Fotografskog kluba Vojvodina na šta smo posebno ponosni.

Tomislav Peternek Majstor fotografije FSJ od 1967
Tomislav Peternek Majstor fotografije FSJ od 1967

Izložbu će otvoriti Slavko Timotijevič istoričar umetnosti. Za vreme trajanja izložbe se organizuje projekcija dokumentarne televizijske serije u 5 projekcija po 55 minuta. Scenario i režija je Miladin Čolaković a ostvarena je u produkciji produkcijske kuće BIBERCHE. Jedan deo kadrova u ovoj dokumentarnoj seriji je snimljen i na predavanju Tomislava Petrneka pre nekoliko godina u Fotografskom klubu Vojvodina. Na dan otvaranja će biti prikazana projekcija kratkog filma „NA KRAJU MILENIUMA“ rađenog po fotografijama Tomislava Peterneka, a u režiji Nikole Stojanovića, i uz muziku Ksenije Zečevič.

Tomislav Peternek retrospektivna izložba 31. marta do 23.aprila 2016. godine
Tomislav Peternek retrospektivna izložba 31. marta do 23.aprila 2016. godine

Svako ko se ozbiljnije bavi amaterski fotografijom, ili je pak profesionalac, treba posetiti ovu izložbu koja traje do 23. aprila 2016. godine. Bez poznavanja rada Tomislava Peterneka ne možemo potpuno poznavati ni srpsku, ni jugoslovensku fotografiju, ali ni vreme i srećne godine života koje su ostale za nama, kako i sva ona previranja i tragedije koje su se desile posle, a koje je zabeležio fotoaparatom Tomislav Peternek, dragi i uvaženi prijatelj FKV.

SIMILAR ARTICLES

Foto : Srđan Aleksić

0 281

0 2354