Ovčarski dani 2012 – Sakule, foto akcija br.1 – najava

Ovčarski dani 2012 – Sakule, foto akcija br.1 – najava

1 1782
Foto M. Kordić
FKV pokreće akciju Foto reportaža – fotografiju putuju, u kojoj ćemo perodično organizovati foto-izlete kako na konkretne manifestacije tako i u obilaske gradova/sela/krajolika.
Ovu akciju pokrećemo sa predlogom za odlazak na Ovčarske dane u Sakule, u subotu  31. 3. 2012. Manifestacija je veoma živopisna, odlično posećena, jedna od najvećih na teritoriji Vojvodine.
Na sledećem linku se nalazi tema na forumu u kojoj ćemo dalje razgovarati o akciji i organizovati se po pitanju odlaska:
Foto M. Kordić
„U organizaciji Udruženja stočara „Ovčar“ iz Sakula, svake godine se u poslednjoj dekadi marta održava dvodnevna manifestacija „Ovčarski dani“. Od 1997. godine i stočarske smotre lokalnog karaktera ova manifestacija je evoluirala u veliki regionalni stočni sajam, ali je istovremeno sa proširivanjem sadržaja postala i značajan društveno – kulturni događaj. Od 2008. godine manifestacija dobija i međunarodni status u okviru projekta „Banat 22″ pod pokroviteljstvom Evropske agencije za rekonstrukciju i Ministarstva finansija Republike Srbije. U okviru manifestacije organizuje se takmičarska smotra kolekcija ovaca i krava, izložba ovčarskih pasa „pulina“, bazar starih majstora i zanatlija, etno izložba, festival tradicionalnih igara, pesama, gajdaša i dobošara, likovna izložba, takmičenje u kuvanju ovčijeg paprikaša „čobanca“, i kao posebna atrakcija, veoma popularne trke magaraca u tri kategorije džokeja. Kvalitetan i raznovrstan program svake godine privlače veliki broj posetilaca, a sam događaj je redovno medijski propraćen od strane brojnih domaćih i stranih štampanih i elektronskih medija.
Sakule je selo u jugozapadnom delu Banata, nekada poznato iz literature po čuvenoj knjizi pisca i slikara Zorana Petrovića „Selo Sakule, a u Banatu“, a danas po popularnoj manifetsaciji „Ovčarski dani“. Sakule je jedna od retkih sredina u Vojvodini gde je stočarstvo u okviru agrarne proizvodnje zadržalo jednu od dominantnih pozicija. Osim stočarstva i poljoprivrede, Sakule se može pohvaliti i izuzetnom ponudom iz oblasti eko – turizma gde se posebno izdvajaju reka Tamiš sa svojim potencijalima sportskog ribolova i park prirode u okviru mrtvaje i jezera Jer, poznatog po bogatoj ornitofauni i birdwatching-u.“
Izvor: www.seoskiturizam.eu

SIMILAR ARTICLES

0 1342

0 1582