OD MODE DO AMAZONA I AFRIKE

OD MODE DO AMAZONA I AFRIKE

1 2658

Kada posle više od deceniju čujete za neko ime koje vam je poznato, prvo što se desi je da pozovete sećanje u pomoć i pročešljate po mozgu slike koje vas vežete za tu ličnost. Tako mi se to desilo pre nekoliko godina na Danima fotografije u Čačku sa Mario Leone Bralićem, umetnikom fotografije. A to sećanje doseže do osamdesetih godina prošlog veka, kada sam kao relativno mlada osoba posmatrao modnu fotografiju videći u njoj predmet svog fotografskog interesovanja.

Prvo ime koje sam upamtio u toj vrsti fotografije sa tadašnjih jugoslovenskih prostora, je bilo ime Mario Leone Bralić. Kasnije sam saznao da Leone nije nadimak već sastavni deo njegovog imena i prezimena. U to doba vrhunski modni katalozi Jugoeksporta, i modnih kožnih kolekcija kreatorke Mirjane Marić su bili modni vrh Jugoslavije, koji je bio prepoznatljiv i u svetu. Kako modu ne možete prepričavati, već je morate videti, onda fotografija tu najviše pomaže u prezentaciji, i bez nje je danas moda nezamisliva. Najveću zaslugu za tu promociju Jugoeksporta, Svilanit, Beti Metlika, Woolmark, Moda – Veliko Gradište, Astibo, Yumko, Mona, i drugih pripada upravo fotografu Braliću.

Bilo je to vreme velikih karijera u oblasti mode, pozorišta, filma, ali i fotografije. Ko nije sanjao da fotografiše jednu Ljiljanu Ticu, Ivanku Dvojaković, Vanju Govorko, Mimu Ražnjatović, Irenu Mišović, Vesnu Ristić, Svetlanu Jovanović-Cecu, Biljanu Pelević, Aleksandru Guzinu, Aleksandru Kosanović, Jasnu Ukić, ili Anu Sofrenović, Mariju Tasovac i Olju Ivanjicki.
Fotografije koje su punile naslovne stranice štampanih medija i od njih činile zvezde, bile su u velikom delu zasluga onda mladog Maria Bralića.

Činio je to godinama, a mali deo toga sažeo je u veliku knjigu fotografija pod nazivom “Moje senke”, koju je upravo izdao na prelasku iz 2015. u 2016. godinu. U njoj su analogne fotografije koje šira publika nije imala prilike da vidi. “Ceo moj život tragam za svetlošću. Pronalazio sam je i pokušavao da je sačuvam, ali ono što me je vodilo ka toj svetlosti su bile moje skrivene senke”, kaže autor.

Kasnije je to ime sa raspadom Jugoslavije nestalo iz mog fotografskog vidokruga, da bi se na Danima fotografije u Srbiji pojavilo sa potpuno novom pričom, jednog velikog fotografskog putopisca, koji je obišao mnoge egzotične meridijane sveta, uzpoznao mnoge narode i kulture kao što su narod Massaia u Africi i indijance Amazona i mnoge druge.

Rođeni Zemunac, odrstao na beogradskoj kaldrmi (čiju fotografiju stavlja pored fotografije trudne žene, kao simbola materinstva), Mario Leone Bralić je poreklom Mediteranac, čovek – stena o koju se lome zraci najjačeg sunca i talasi najburnijeg mora. Zato su putovanja i projekti koje ostvaruje na njima deo njegovog hedonističkog pristupa životu. Vedrina duha kojom zrači Mario lako otvara vrata i razbija ograde na svim meridijanima, pa su njegovi fotografski albumi puni fotografija koje se ne snimaju lako, jer se ne ukazuje svakom poverenje. Takvu ljubav prema čoveku su primetili i u narodu Massai, pa su usvojili Maria, te je tako posao jedini belac njihovog Saveta staraca, najvišeg organa upravljanja.

IMG_1494

Iako profesionalac od samih početaka svog rada, Mario Leone Bralić nikada nije pravio razliku između fotografa profesionalca i amatera, već se trudio da sa drugima nesebično razmenjuje svoje znanje i iskustvo. Poluvekovnim delovanjem, Mario Leone Bralić dao je veliki doprinos razvoju i prepoznatljivosti srpske fotografije.
To znanje i bogato iskustvo će podeliti u Fotografskom klubu Vojvodina. Mi ćemo imati izuzetnu čast da ugostimo ovog umetnika fotografije u utorak 22. marta 2016. od 20h
Predavanje je kao i uvek besplatno za članove FKV, članove Mense i polaznike početnog kursa fotografije FKV. Ostali plaćaju kotizaciju za predavanje od 300din. Zbog ograničenog broja mesta obavezna je prijava za predavanje na office@fkv.rs

BIOGRAFIJA:
Mario Bralić
Umetnik fotografije

Mario Bralić je rođen 1955. godine u Zemunu.
Dilplomirani umetnički fotograf FFS u Minhenu.
Član ULUPUDS-a.
Dao je veliki doprinos modnoj fotografiji kroz estetski i marketing koncept Kampanja, a realizator je i mnogih modnih emisija na niz TV programa.
Pored bavljenja profesionalnom, komercijalnom fotografijom u radu sa marketing agencijama, izdavačkim kućama, radi i kao direktor fotografije i art direktor na izradi TV spotova za svoje klijente širom sveta. Osnovao jedan od prvih studija za kreativne komunikacije.
Pored bavljenja komercijalnom fotografijom bavi se i kreativnom umetničkom fotografijom koju prezentira na grupnim i samostalnim izložbama:
Izložbe: preko 20 grupnih i 3 samostalne izložbe
Grupne: MPU grupa Magnet, Oktobarski salon 1999, Majski salon 2000, Zemunski salon, 1995, 1997, 1999, 2001, 2003, izložba Fascinacije, Osijek 2006, galerija Ozon 2007
Samostalne izložbe: Hilandar – Stara kapetanija, Zemun, Brodovi – Atina, „Neću da te budim“ – Gvarnerijus.
Radi sa slikarima kao i svim profesionalcima sličnog senzibiliteta na multimedijalnim projektima i umetničkim serijalima. Jedri, putuje i pravi editorijale o lepotama planete.

Kontakt:
Bosanska88,Zemun
Tel:0113167703
mail: mario.leonenautic@gmail.com
web sajt: marioleone.com

Tekst: Milovan Ulićević
Fotografije: Mario Leone Bralić

SIMILAR ARTICLES

0 1477