O NAMA

O NAMA

Fotografski klub Vojvodina je udruženje građana (fotografa i ljubitelja fotografije) osnovano  9. Jula 2010.godine u Novom Sadu.

Ovo udruženje je nastalo kao želja kritičnog broja fotografa (entuzijasta) da se stvari promene na bolje po pitanju fotografije, u gradu Novom Sadu i AP Vojvodini na čijoj teritoriji ovo udruženje funkcioniše.

Vremena jesu teška, bila su i teža, međutim to nije razlog da postanemo nemi saučesnici vremena u kojem živimo, već naprotiv, moramo da se suočimo sa izazovom i budemo vrlo odlučni u onome što smo namerili da radimo, a to je gajenje fotografske tradicije na ovim prostorima, širenju znanja i veština o fotografiji kao umetnosi i kao dokumentu vremena.

Da potvrdimo ove reči, izdvajamo prva tri člana statuta Fotografskog kluba Vojvodina:

STATUT UDRUŽENJA «Фотографски клуб Војводина»

 

 
Oblast ostvarivanja ciljeva

Član 1.

Udruženje «Фотографски клуб Војводина» (u daljem tekstu: Udruženje) je nevladino i neprofitno udruženje, osnovano na neodređeno vreme radi ostvarivanja ciljeva u oblasti fotografije.

 

 
Ciljevi udruženja

Član 2.

Ciljevi Udruženja su: unapređivanje fotografije kao umetnosti, edukacije građana u oblasti fotografije, a posebno dece i mladih o tehnici i umetnosti fotografije, organizovanje aktivnosti oko izlaganja i prezentovanja fotografije članova, kao i javno izlaganje fotografije, u cilju promene odnosa, u pogledu korišćenja, upotrebe, kreativnog stvaranja u fotografiji i fotografiji kao dokumentu.

 

Član 3.

Radi ostvarivanja svojih ciljeva FKV naročito:

1) snima, prikuplja, izlaže i prezentuje fotografiju kako u zemlji tako i u inostranstvu;

2) organizuje, samo ili u zajednici sa drugim organizacijama, stručne skupove, savetovanja, seminare i druge oblike edukacije u oblasti fotografije u Republici Srbiji i inostranstvu;

3) objavljuje kataloge i druge publikacije o pitanjima koja se odnose na fotografiju

4) organizuje prosvetne radnike i druge stručnjake za rad na edukaciji dece i omladine u oblasti fotografije;

5) organizuje volonterske akcije, izlete, druženja fotografa amatera i profesionalaca i njihovih klubova;

6) sarađuje sa foto i udruženjima i drugim organizacijama, savezima i klubovima srodnih delatnosti u Republici Srbiji i inostranstvu koje se bave fotografijom.

7) stoji pravno i moralno iza svakog dela nastalog u okviru zadataka udruženja i kao takvo pomaže u zaštiti autorskog prava svakog člana udruženja

8) FKV svojom ugledom i aktivnostima ne narušava bilo koju instituciju, koja se bavi edukacijom učenika i studenata u oblasti fotografije, kao što su akademije umetnosti, visoke i srednje škole.

9)arhivira, čuva i povremeno prikazuje javnosti najvrednija ostvarenja članova
FKV-a

10) prodaje fotografije članova FKV u skladu sa zakonom

11) FKV pribavlja sredstva od članarine, dobrovoljnih priloga, sponzorstva, donacija i poklona, finansijskih subvencija i na drugi zakonom dozvoljen način

……………………………………………………………………………………………………………………………………..

U nadi da ćemo kao klub  ostvariti ove ciljeve, pozivamo sve zainteresovane fotografe, amatere i ljubitelje fotografije da uzmu aktivno učešće u radu i stvaranju fotografije.

Srdačan pozdrav,