Nagradno takmičenje za mesec maj 2016.

Nagradno takmičenje za mesec maj 2016.

0 2029

Za maj mesec 2016.godine nagradna tema je „ČOVEK I GRAFITI“

Grafiti predstavljaju slanje poruka na javnim površinama, u pisanoj ili likovnoj formi. Reč grafiti je nastala od italijanske reči „graffito“ što znači škrabati, a koren vuče iz stare grčke reči „graphein“ koja znači pisati. Tema ovog meseca nisu sami grafiti, već istraživanje vizuelne interakcije čoveka sa grafitom. Pri tome nastaje nova simbolika, menjaju se značenja, vizuelni trenutak je teško ponovljiv, a grafit dobija sa čovekom novu dimenziju i poruku, koju ni sam autor grafita nije mogao da pretpostavi. Grafiti su postali deo naše svakodnevnice i njihov uticaj na čoveka je itekako vidljiv. Nekada su neprijatni, često banalni a mnogo puta postajemo ljuti zbog grafita koji narušavaju estetiku grada, pogotovo ako je istorijsko nasleđe u pitanju. Milioni se troše na uklanjanje grafita, ali se ponekad kreativni grafiti finansiraju i podržavaju, jer se grafitima takođe može iskazati kreativni duh autora. Murali (slike na zidu, tavanici i sl.) iako nisu grafiti, takođe su u temi za takmičenje. Ikone (crkvena slika, odraz, predstava) i odnos čoveka prema njima nisu u ovoj temi, jer imaju specifičnu versku simboliku, koja podležu više kanonskoj, a manje autorskoj predstavi naslikanog.

NAGRADE:
I ovog meseca na nagradnom takmičenju FKV imamo tri nagrade, a to su dve nagrade koje dobijaju dva prvoplasirana takmičara za fotografiju i treća specijalna nagrada za najbolji komentar fotografije na sajtu.

1. Prva nagrada za fotografiju je TORBA ZA STATIV ZA RASVETU Jinbei JB-300 koju dodeljuje naš dosadašnji sponzor firma BM-FOKUS iz Novog Sada (klikni na baner desno za detalje o sponzoru)

Torba za stative za studijsku rasvetu
Torba za stative za studijsku rasvetu

2. Druga nagrada za fotografiju je knjiga o fotografiji autora Alberta Gregorovića: RASKRSNICA DUGE – FENOMEN FOTOGRAFIJE OD ANALOGNE DO DIGITALNECitiramo deo jedne teme iz knjige:
NESTANDARDNI PRISTUPI

Uzmimo za primer pointilističku impresiju na fotografiji, što je tehnika koja polazi od dve, fotografima poznate činjenice. Prva je, da na snimcima napravljenim u protivsvetlu, često dobijemo svetle višeugaonike, čiji je oblik isti kao otvora dijafragme, sa brojem strana koji odgovara broju lamela u dijafragmi, a brojem likova, koji odgovara broju slobodnih površina sočiva u objektivu. Druga je, da na snimcima napravljenim kroz katadioptrijske objektive (sa ogledalima), svetle reflektujuće površine u protivsvetlu, daju osvetljeni kružni halo, posebno kad su van fokusa.
Ako, umesto standardne iris-dijafragme objektiva, koristimo dijafragmu koja ima niz malih otvora, prečnika 1,5 do 2,5 mm, rasporedjenih radijalno, paralelno ili talasasto, tada, pri snimanju u protivsvetlu, možemo dobiti niz svetlih slika otvora, rasporedjenih po površini negativa. Izaberemo li pozadinu sa mnogo veoma kontrastnih detalja van fokusa, koristeći istovremeno mekocrtač, dobićemo pointilistički utisak. Efekat raste sa žižnom dužinom objektiva i njegovom svetlosnom jačinom.

Knjiga je velikog A4 formata i na 270 strana opisuje mnoge teme od studijskog rada, kompozicije, estetskih aspekata, moralnih aspekata fotografije, snimanja određenih motiva, razumevanja i tumačenja fotografije i mnogo drugog što je ovde teško nabrojati. Izvestan broj knjiga se može nabaviti i preko Fotografskog kluba Vojvodina po ceni od 1500 dinara, jer knjige više nema u prodaji.

3. Specijalna nagrada za najbolji komentar fotografije. I ovog meseca nagrađujemo najbolje komentare ispod fotografija na sajtu FKV postavljen do 10. juna 2016. godine. U konkurenciji učestvuju samo komentari koji analiziraju fotografiju sa likovno-estetske strane i moraju imati minimalno tri proširene rečenice o fotografiji.

Specijalna nagrada je umetnička slika „Lepezin mah“ dimenzije 29×40 cm rađena kombinovanom tehnikom modne dizajnerke i slikarke iz Novog Sada Ivane Đukičin.

Slika "Lepezin mah" autor Ivana Đukičin

Prenosimo deo kritike prof. Dušana Bojanića o radu autorke:

„Pojava mladog čoveka, Ivane Đukičin je veoma značajna za kulturološki progres, produhovljenost socijalne zbilje, i razume se avangardno satirični doživljaj prostorne stvarnosti u umetničkom doživljaju nepredvivog. Ivana Đukičin je karikaturista dalekoistočne čistoće, i jednog doba i sredine u kojoj živi i stvara. Nikada se ne miri sa činjenicom, da je umetnost loša, da je bezvredna i nepopravljiva. Ono što započinje kao individua, transformiše kao doktrinu socijalne svesti duha. Neko će joj možda zameriti što je uključuje svoju svestranost, u stvaranje kulturoloških sekvenci za razumevanje larpurlara, ali Ivana od tradicionalno lepog počinje, kreativno formuliše, oblikuje i drži na okupu socijalni integritet kroz izražavanje. Ona predstavlja filigransku glaziranu pikanteriju socijalnog komešanja pluralnog umetničkog kreiranja. Navedeni projekat nije samo socijalna kriva koja veže stvarno sa nestvarnim, smešno sa ozbiljnim, nego je scenska vizija, originalna i neponovljiva. Sve što ne možeš ljudima pokazati, pokaži im na sebi. Cilj je bio samo jedan, povezati tradicionalno sa savremenim.Umetnički rad Ivane Đukičin su dalekoistočnjački modni itinerar doba u kom su sudeluje, ali praćen pedantnom scenskom manifestacijom vremena. Ivana je utkala svaki miligram svoje kreativnosti, na jedan prilagodljiv i pristojan način u svako svoje delo. Koncept kojim se vodi isključivo je stabilišući sistem koji spoznaje umetnost, u cilju popularizacije lepog, nevinog i čistog. Socijalni integritet Ivane Đukičin i njenog rada je pokazao da se na jedan urbanizovani način može odmeravati snaga sa tradicionalnim motivima. ….“

ROKOVI:
Pozivamo sve ljubitelje fotografije da učestvuju u nagradnom takmičenju, a pobediće one fotografije koje vam se najviše dopadnu, i koja najbolje odgovore na zadatu temu. Ovakva tema zahteva poseban pristup i originalnost jer je to nešto što se posebno ceni, i po čemu želimo da naša fotografija ostane zapamćena u odnosu na druge.

Rok za postavljanje fotografija je od 25. maja 2016. godine do 5. juna 2016. godine u 23:00 časa. Glasanje počinje sa objavom teme, a završava se 10. maja 2016. godine u 23:00 časa.

Rok za glasanje je uobičajen, kao i nekih ranijih meseci. Maksimalno tri fotografije može postaviti jedan registrovani korisnik po nagradnoj temi, za taj mesec. Fotografije koje su već učestvovale na nekoj od mesečnih nagradnih tema na takmičenju FKV, ne mogu učestvovati opet u drugoj mesečnoj nagradnoj temi, bez obzira da li odgovaraju ili ne toj temi, i da li su ili ne dobile nagradu. Da bi postavljali fotografije morate se prvo registrovati na forumu FKV i malo sačekati da registracija bude primećena i validirana (nekoliko sati).
Proglašenje pobednika će biti objavljeno do 12. juna na sajtu Fotografskog kluba Vojvodina www.fkv.rs
Tema za sledeći mesec biće objavljena od 15. do 20. u mesecu.

Prve tri najbolje fotografije, u svakom od 12 poslednjih takmičarskih meseci, počev od oktobarskog takmičenja 2015. godine, će učestvovati na završnoj izložbi FOTOGRAFIJA GODINE nagradnog takmičenja Fotografskog kluba Vojvodina. Izložba će se održati u oktobru mesecu 2016. Žiri će odrediti pobedničku fotografiju, a autora očekuje značajna nagrada.

PROPOZICIJE:
Ostaju iste kao i predhodnog meseca, a formula za izračunavanje bodova je sledeća:
Broj bodova = (prosečna ocena zaokružena na ceo broj -zvezdice) x (broj datih ocena – vidljiv pored zvezdica) + (broj lajkova na sve komentare ispod fotografije – vidljivi pored komentara)
LINK DO GALERIJE U KOJU TREBA DA POSTAVITE SVOJE RADOVE:
http://fkv.rs/forum/gallery/category/80-%C4%8Dovek-i-grafiti/

ŽELIMO SVIMA PUNO USPEHA U TAKMIČENJU !!!

FKV tim

SIMILAR ARTICLES

0 1150

0 1406