MAG POD SVETLOM FOTO-LABORATORIJE

MAG POD SVETLOM FOTO-LABORATORIJE

2 2253
Portret Voje Mitrovića - fotografija Tomislav Peternek
Portret Voje Mitrovića - fotografija Tomislav Peternek

„Ovo je priča o jednom od najvećih foto-laboranata crno-bele fotografije u istoriji fotografijeˮ – ovako počinje sećanje o Voji Mitroviću poznati fotograf Piter Turnli.

U Fotografskom klubu Vojvodina u utorak 20. maja 2014. godine  u 20 časova gostuje Voja Mitrović, jedan od najpoznatijih foto-laboranata u svetu, koji će nam kroz priču preneti iskustvo i otkriti tajne izrade najčuvenijih fotogafija, na kojima su generacije učile i saznavale šta je fotografska umetnost. Dovoljno je reći da su Vojini prsti prvi izrađivali i dorađivali, razvijali i fiksirali fotografije sa negativa najvećih majstora fotografije XX veka kao što su:  Anri Kartije Breson,Verner Bišof, Mark Ribu, Sebastijan Salgado, Manuel Ramos, Rene Beri, Rober Duano, Jozef Kudelka i mnogih drugih, udahnjujući njihovim fotografijama dušu, ton, kontrast, i pri tome izvlačeći i poslednji  detalj zabeležen srebrnom emulzijom, po kojoj je svetlost pisala stranice fotografske istorije mnogih knjiga, monografija i izložbi.

Portret Voje Mitrovića -  fotografija Tomislav Peternek
Portret Voje Mitrovića – fotografija Tomislav Peternek

O značaju foto laboratorije za fotografe, i njegovom iskustvu rada sa Vojom Mitrovićem, govoriće MF Tomislav Peternek , doajen jugoslovenske i srpske fotografije. Peternekove fotografije svakao  dostižu visine fotografija onih autora, koje je Voja Mitrović izrađivao više od trideset godina od 1966 do 1997 u Pikto laboratoriji u Parizu, u kojem Mitrović danas živi penzionerske dane, daleko od svoje rodne Foče.

Reditelj Milorad Đokić (režiju potpisuje sa Jakovom Kronjom), snimio je film „Umetnik iz senke“ o Voji Mitroviću. Kada je od profesora Branimira Karanovića čuo za Mitrovića, reditelj je poželelo da približi njegov doprinos umetnosti fotografije, i prikaže sve što ga izdvaja od običnog laboranta koji razvija fotografije.

Neke priče o Voji Mitroviću, već spomenute,  možete pročitati kao uvod u gostovanje u FKV:

http://theonlinephotographer.typepad.com/the_online_photographer/2010/08/voya-mitrovic-part-i.html

http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/Traganje-za-idealnim-negativom.lt.html

Predavanje će se održati na novim prostorijama Fotografskog kluba Vojvodina na Bulevaru oslobođenja 22 u Novom Sadu (Mensa Srbije).

Predavanje ima humanitarni karakter. Svi posetioci predavanja plaćaju kotizaciju od 400 din. Sav prihod od kotizacije se uplaćuje u fond Republike Srbije za postradale od poplava.

Zbog ograničenog broja mesta, svi koji žele da prisustvuju ovom izuzetnom fotografskom događaju, treba da se prijave do ponedeljka u 23 h, slanjem maila na office@fkv.rs .

Tekst:

Milovan Ulićević

SIMILAR ARTICLES

0 1477