Letnje sunce i priručni difuzor

Letnje sunce i priručni difuzor

0 2450

Polako ulazimo u leto a samim tim i sunce na nebu je uobičajeno visoko, osim par onih ranih jutarnjih ili večernjih sati. Sunce visoko na nebu, neminovno, u fotografiji daje jače (tamnije) senke i veći kontrast.
Ponekada smo baš tada u prilici da fotografišemo nešto nama drago, nešto što ne želimo da propustimo, ali nam smetaju jače senke i veći kontrast.

U ovakvoj situaciji bi nam dobro došao difuzor da umanjimo senke i kontrast.

Ono što nam može pomoći u ovakvoj situaciji je štitnik za sunce koji koristimo u automobilima. Ti štitnici su jeftini, lagani, lako se savijaju, malo prostora zauzimaju a sa druge strane dovoljno su jaki da bih ih držali u jednoj ruci.

Priručni difuzor

Ovakav difuzor (štitnik) se koristi kao i svaki drugi difuzor, na određenoj udaljenosti od objekta koji fotografišemo u zavisnosti koliko možemo i želimo da ublažimo senke i kontrast.

Sledeće fotografije nam pokazuju kako štitnik za sunce može da posluži kao difuzor, postavke fotoaparata su sledeće: fotoaparat radi u prioritetu otvora blende, blenda f/5,6, osetljivost ISO 100 a brzina zatvarača je promenljiva u zavisnosti od količine svetlosti koju registruje foto senzor.

Prva fotografija, fotografisano bez štitnika za sunce (difuzora), senzor fotoaparata registruje brzinu zatvarača 1/1250, senke su jače, kontrast je veći.

Bez difuzora

Druga fotografija, fotografisano uz korištenje štitnika (difuzora), senzor fotoaparata registruje brzinu zatvarača 1/640, tačno jedna ekspozicijska vrednost manje, senke su blaže, kontrast je manji.

sa difuzorom

Na sledećoj fotografiji možemo videti u kom položaju iznad cveta sam držao štitnik za sunce.

priručni difuzor

Mnogo je situacija prilikom kojih možemo koristiti štitnik za sunce kao difuzor, portreti, makro, takođe i u radu sa blic rasvetom možemo koristiti štitnik za sunce kao difuzor, na vama je da eksperimetnišete i fotografišete, pa posle da te fotografije podelite sa nama na stranicama Fotografskog kluba Vojvodina.

SIMILAR ARTICLES