IMPRESIJE SA TRIBINE U FKV

IMPRESIJE SA TRIBINE U FKV

0 1229

Posle niza autorskih predavanja u Fotografskom klubu Vojvodina ove godine, juče je održana i prva ovogodišnja tribina. Tema tribine je bila fotografsko delo dr Radivoja Simonovića (1858-1950). On je bio po profesiji lekar, po vokaciji uvaženi fotograf, etnograf, botaničar, antorpolog i planinar. Na tribini su gostovala tri vrsna poznavaoca njegovog dela.

Naš gost Bogdan Šekarić, kustos etnolog i autor knjige o dr Radivoju Simonoviću nadahnuto je govorio o njemu. Izneo je veliki broj biografskih podataka i detalja o njegovom radu, naučnom pristupu, sistematičnosti, saradnji sa Jovanom Cvijićem, i njihovim zajedničkim zalaganjem da naučnim metodom opravdaju granice novostvorene države Južnih Slovena posle Prvog svetskog rata.

Uvek spreman da podeli neki nepoznati detalj iz fotografske istorije, naš drugi gost Borivoj Mirosavljević MF FSS, je i ovaj put izneo neke zanimljive malo nepoznate detalje o dr Simonoviću. Ukazao je i ovaj put na neophodnost očuvanja fotografske baštine kroz muzej fotografije. Takođe je istakao značaj i fotoamaterizma, pokreta koji se stvarao baš u doba kada je dr Radivoj Simonović kao fotoamater, stvarao svoje najznačajnije fotografije, ostavivši arhivu od, kako se smatra, oko 15000 fotografija i negativ ploča formata 10x15cm, 13x18cm i 18x24cm.

Pravu „poslasticu“ za sve učesnike tribine priredio je akademski slikar i fotograf Branislav Marković-Umbra objašnjavajući tehničke aspekte izuzetno zahtevnog posla obrade foto-zaostavštine dr Radivoja Simonovića. Ovaj veliki projekat je, u jednom dobrom timu, trajao pune četri i po godine. Značajan doprinos projektu dao je fotograf Ilija Ramić, koji zbog obaveza nije bio u mogućnosti da prisustvuje tribini. Ramić je dokumentovao sadašnjost prikazanog na fotografijama dr Simonovića, trudeći se da pronađe lokaciju i autentični rakurs objektiva.

Publika je sa velikom pažnjom, uživanjem, i nesmanjenom koncetracijom više od dva i po sata pratila ovaj vremeplov fotografija koji ih je vratio više od sto godina unazad. Verovatno su svi prebirali po svojim mislima i tražili kopče svog fotografskog razmišljanja u sadašnjosti, sa prošlošću ovekovečenom na fotografijama dr Radivoja Simonovića. Još dugo posle tribine, većina prisutnih je ostala u razgovoru sa učesnicima tribine. Gosti su izrazili svoje zadovoljstvo i pozitivne utiske o tek završenoj tribini, interesovanju i pažnji koju su osetili kod publike. Ovom tribinom Fotogrfaski klub Vojvodina nastoji da promoviše projekat Muzeja Vojvodine u kome će se delo dr Radivoja Simonovića istorijski bolje oslikati i dobiti zasluženi značaj.

Tekst: Milovan Ulićević
Fotografije: Nemanja Jovanović

SIMILAR ARTICLES

0 1581

0 1799