Humanitarna akcija «HELP PORTRET»

Humanitarna akcija «HELP PORTRET»

10 2310
HELP PORTRET u Domu za dcu i omladinu u Veterniku

HELP PORTRET je zajednica fotografa, udruženih širom sveta kako bi svojim znanjem i veštinama na neki način pomogli ljudima u svojoj zajednici i naveli ih da još više zavole fotografiju. Svake godine u jednom izabranom danu za akciju fotografi širom sveta fotografišu siromašne ljude, decu bez mogućnosti da sama naprave svoj portret, starije ljude i sve one koji nisu u mogućnosti da dođu do fotografije svog portreta ili studijske fotografije.  Zatim se fotografije izrađuju i poklanjaju onim ljudima koje smo fotografisali.

Animiranje modela za fotografisanje

Ovde se radi o poklanjanju fotografija, koje neće služiti za njihov portfolio, website ili za prodaju. Novac ovde nije uključen.

Želeli smo da učinimo nekome dobro delo i poklonimo im ono što nisu možda imali – STUDIJSKI PORTRET. To je naša misija u ovoj akciji.

Fotograf u akciji HELP PORTRET

Fotografski klub Vojvodina iz Novog Sada (FKV) se ove godine uključio u svetsku akciju HELP PORTRET i bio je nosilac akcije na nivou grada Novog Sada i okolnim mestima. Akcija  se odvijala 4. decembra 2010. godine istovremeno, u ustanovama na šest lokacija u Novom Sadu, Futogu, Veterniku, Sremskoj Kamenici i Vrbasu, gde su se nalazile naše ekipe koje su sačinjavale od 3 do 5 ljudi i to kao fotografi , šminkeri, rekviziteri  uz svesrdnu podršku našeg donatora Foto studio QUICK iz Novog Sada, koji je uradio laboratorijski fotografije.

Fotografisanje u Gerontološkom centru u Novom Sadu

FKV je fotografisao i napravio oko 350 studijskih portreta i fotografisanim osobama poklonio fotografije na njihovo oduševljenje. Akcija se odvijala skoro istovremeno u Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku, Gerontološkom centru Novi Sad sa objektima  na Limanu, Novom naselju i Futogu, Dečijem selu u Sremskoj Kamenici i osnovnoj školi «Bratstvo Jedinstvo» u Vrbasu. U ovoj akciji učestvovalo je 18 fotografa članova Fotografskog kluba Vojvodina iz Novog Sada a pomagalo je i nekoliko saradnika.

Ekipa fotografa i saradnika u Dečijem selu u Sremskoj Kamenici

Fotografi su imali različit pristup fotografiji, dajući svoj lični pečat i stil fotografiji. Često su fotografi zamenjivali uloge i bili animatori stvarajući opuštajuću atmosferu u kojoj su se svi prijatno zabavljali ne gubeći ozbiljnost i stvarajući kreativne fotografije. U svim ustanovama smo srdačno primljeni i pružena je maksimalna podrška akciji od rukovodioca ustanova, a u toku akcije su nam zaposleni posebno bili pri ruci i bili pravi saradnici što se vidi i na fotografijama,da bi na kraju i oni sami poželeli da budu fotgrafisani i to sa nama fotografima, članovima Fotografskog kluba Vojvodina.

Medijsko praćenje akcije HELP PORTRET

Kamere su zabeležile celokupan događaj, da se ne zaboravi.

U toku rada rodila se ideja da se po dogovoru sa klubom, organizuje izložba unutar ustanove u kojoj su nastale fotografije, a od najboljih fotografija sa akcije HELP PORTRET. Ostaje nam i da tu ideju realizujemo u narednom periodu.

HELP PORTRET u Domu za decu i omladinu u Veterniku

Na kraju su na svim mestima poželeli da nas ponovo vide i sledeće godine na dan humanitarne akcije HELP PORTRET, a mi smo im to obećali i prihvatili kao obavezu da je klub organizuje još bolje i u većem broju mesta, jer je mnogim ljudima fotografija toga dana postala mnogo bliskija.

Dečije radoznale oči

Toga dana je rad fotografa u studiju razotkrven radoznalim očima dece i iskusnim očima starih osoba, koji još pamte uzbuđenja pri prvom odlasku u studio kod fotografa u njihovoj mladosti.

Tv prilog o Humanitarnoj akciji u realizaciji Fotografskog kluba Vojvodina

SIMILAR ARTICLES

0 1357

1 1892