5000 EUR ZA FOTOGRAFIJU ČLANICE FKV

5000 EUR ZA FOTOGRAFIJU ČLANICE FKV

6 3994
"Porteret dečaka" (Portrait-of-a-Boy) - Foto: Snežana Knežević (Copyright)

Velika vest stiže iz sveta gde je članica Fotografskog kluba Vojvodina, Snežana Knežević iz Temerina prodala pravo na korišćenje svoje fotografije „Portret dečaka“ za 5000 EURA. To je sigurno najskuplje prodana pojedinačna fotografija jednog autora iz Srbije, za koju mi znamo.  Snežana je članica FKV već četri godine, i imala je jednu samostalnu izložbu, o kojoj smo pisali na internet stranama kluba.  Dobijala je i nagrade na izložbama fotografija van Srbije. Ona redovno postavlja fotografije na forumu FKV, tako da se tamo možete upoznati sa njenim fotografijama. Na istom forumu FKV je prvo objavljena i ova fotografija (veća rezolucija).

Portret Snežane Knežević - Foto: Goran Tešanović
Portret Snežane Knežević – Foto: Goran Tešanović

Povodom ovog značajnog uspeha u plasiranju svoga rada u svetu, i nagrade za njenu višegodišnju posvećenost i odanost fotografiji, napravili smo kratki intervju sa Snežanom Knežević :

Kako je nastala ova fotografija?

– Fotografija je uradjena za porodični album, posle šišanja koje mojoj deci  i nije baš omiljeni ritual ( smeh) . Na njoj je moj sin. Nisam imala neke ozbiljne namere sa njom ali čim sam je pogledala na komjuteru, znala sam da je posebna.

Kako je došlo do prodaje fotografije?

– Veoma mi se dopala fotografija pa sam je objavila  na stranici FKV kluba čiji sam član, na svom fejsbuk profilu, i na sajtu 1x, koji objavljuje samo odabrane fotografije. Par dana posle objavljivanja dobila sam i-mejl sa  ponudom da ustupim pravo na korišćenje ove fotografije u periodu od 2 godine za 5000 EUR.

"Porteret dečaka" (Portrait-of-a-Boy) - Foto: Snežana Knežević (Copyright)
„Portret dečaka“ (Portrait-of-a-Boy) – Foto: Snežana Knežević (Copyright)

Kako je internet pun raznih prevara, bila sam zaista skeptična oko cele priče, iako je naš kontakt bio zaista profesionalan, sve dok me nisu pozvali iz banke, posle date dozvole za korišćenje, da me obaveste o prilivu novca.

Ko su kupci fotografije?

-Kupac je Havas Worldwide, jedna od najvećih svetskih reklamnih agencija, a klijent je Deutsche Bank Group.

Da li si zadovoljna postignutim dogovorom?

-Naravno, ne toliko zbog novca koliko zbog satisfakcije da ono što radim zaista vredi. Dugogodišnji rad stoji iza ove fotografije.  Fotografija je moja velika ljubav oduvek bila, ovo će svakako doprineti mom daljem profesionalnom razvoju u fotografiji.

Da li je tvoje dugogodišnje članstvo u FKV uticalo na tvoj fotografski razvoj?

– U početku da, jer kada sam došla u klub nisam bila sigurna da je ono što radim dovoljno dobro, a onda sam tamo naišla na potvrdu od iskusnijih i starijih članova kluba, da to što radim ima umetnički kvalitet. I to mi je dalo krila da još više i posvećenije radim. Kasnije su me porodične obaveze i rađanje dece malo odovojile od druženja u klubu svakog utorka, ali ću za to imati više vremena kada deca malo porastu.

Kakav je tvoj sadašnji odnos prema fotografiji?

– Za ove četri godine koliko sam u FKV prešla sam fazu od fotoamatera koji se bavi kreativnom fotografijom i izlaže je na izložbama, a koji nije živeo od fotografije, do fotografa koji ide profesionalnim stazama i kome je sada fotografija glavni izvor prihoda.  Nadam se da ću uskoro i 100% vremena da posvetim fotografiji kao profesionalac u svom poslu.

Savet za ljude koje se bave fotografijom i voleli bi da postignu ovakav uspeh?

– Fotografišite ono što volite i na vaš način,  i dopustite da to svet vidi. Danas je bar to jednostavno.

Svi u klubu smo ponosni na ovaj Snežanin uspeh. Ovo je sigurno potvrda da se i fotografija iz Srbije može prodati u svetu i da će tamo kreativnost naših autora biti cenjena. Naše je da se izborimo pojedinačno ili još bolje udruženi kroz foto klubove, foto asocijacije, Foto savez Srbije i druga udruženja fotografa za bolji status fotografije u Srbiji. Nezavisno od toga da li živimo od fotografije, ili ne, tj. da li smo profesionalci ili fotoamateri, kreativnost je stvar upornosti i rada i uz obrazovanje do potrebnog nivoa daće kvalitet koji će biti prepoznat i od strane drugih. Kao što vidimo isplati se uložiti u fotografiju, i treba poštovati svoj kreativni rad. a onda možemo očekivati da se vrati uloženo, kroz materijalnu dobit. Zadovoljstvo postignutim je uvek nagrada koja nas očekuje.

.

Priredio:

Milovan Ulićević

SIMILAR ARTICLES

Foto : Srđan Aleksić

0 280

0 2354