33 tajne Zorana Milutinovića

33 tajne Zorana Milutinovića

0 1436

RASKRŠĆE- Izložba fotografija Zoran Milutinovića

Zoran Milutinović, godinama je bio najuspešnijih autor Foto-saveza Srbije.
Fotografišući uglavnom prirodu i životinje, jedan je od retkih domaćih autora koji se uspešno nosi sa svetskim imenima u ovoj zahtevnoj fotografskoj disciplini.
Oni koji kažu da je za fotografisanje prirode potrebna specijalna, skupa oprema, zaboravljaju koliko je važno i poznavanje životinja i njihovih navika, strpljenje i spremnost da se dugo ostane skriven i nepomičan u ekstremnim vremenskim uslovima, da se predvidi nepredvidivo kretanje divljači i da se na kraju nada da će bar malo pomoći i sreća da bar jedan snimak bude napravljen ni prerano ni prekasno.

Oni koji poznaju ovakvog fotografa – Zorana MIlutinovića, biće iznenađeni izložbom „RASKRŠĆE“ kojim on ulazi u jedan za njega potpuno novi žanr, žanr novinske fotogrtafije. Oni koji Zorana Milutinovića poznaju kao čoveka koji je svoj život i radni vek posvetio lečenju ljudske duše i tela znali su da će se kad tad njegova emocija usmerena prema ljudskim sudbinama pojaviti i u njegovim fotografijama.

Serijom fotografija pod zajedničkim nazivom „RASKRŠĆE“ Milutinović nam prikazuje svoje viđenje sadašnjeg trenutka opterećenog velikim talasom izbeglica sa Bliskog Istoka za koji, sada je jasno, svet nema rešenje. To beznađe na jednoj strani i zbunjenost i nespremnost država na izbegličkom putu da na adekvatan način pomognu, ili prihvate ljude, ima i svoju sredinu, male velike ljude koji saosećaju, pomažu i čine sve što im savest nalaže.

Novinski fotografi kada su na zadatku pred sobom uvek imaju dva izbora. Ili će učestvovati u događaju, ili će ga fotografisati. Milutinović diskretno, izdaleka fotografiše izbeglice ni jednog trenutka ne remeteći niti usmeravajući dešavanja čime nam predstavlja maksimalno objektivnu sliku događaja koji snima. Zahvaljujući tome i širokom kadru, lako možemo da analiziramo mesto na kome je fotografija nastala, ljude, uslove u kojima se nalaze, da osetimo mraz, vetar, miris.

Tek na kraju ovog fotografskog eseja koji nastaje poslednje dve godine, a ne prestaje ovom izložbom, primetićemo krupnije kadrove, znak da je Zoran pre tog snimka bio direktan ali i diskretan učesnik. On čitavog života ljudima pomaže tako da samo oni i on dele zajedničku tajnu jednog bola.
Izložbu raskršće možemo posmatrati na nekoliko načina. Možemo ući u galeriju, brzo proći pored svih fotografija i steći osnovnu informaciju o temi koju je autor obradio i sadržaju fotografija. Za one koji nisu površni, koji imaju vremena i želje da ove fotografije pogledaju polako, da se udube u ono što nam pokazuju, Zoran im, opet diskretno, daje priliku da otkriju tajnu koja svaka fotografija nosi. Večeras, ja ću vam otkriti tajne nekoliko fotografija. Na vama, posetiocima je da otkrijete ostale od ukupno 33 fotografije.

Tekst napisao:
Zoran Đorđević
Majstor fotografije FSS
EFIAP, ULUPUDS

SIMILAR ARTICLES

0 2119

0 1292