Portret jednog detinjstva

Portret jednog detinjstva

9 3849

Nekada se puna stvaralačka zrelost kod umetnika postiže odmah na početku karijere, a nekada se to desi u kasnijim godinama. Ovaj put se ta zrelost ispoljila na prvoj samostalnoj izložbi fotografija Snežane Knežević, „Portret jednog detinjstva“ koja je otvorena na Svetski dan Roma 8. aprila 2011. u  galeriji KIC „Lukijan Mušicki“ u Temerinu. Autorka je članica Fotografskog kluba Vojvodina i do sada iza nje stoji tek nekoliko godina ozbiljnog fotografskog rada.

Otvaranju izložbe prisustvovao je veliki broj poklonika fotografije

Ona je već zrelo ušla u problematiku portreta, kroz studije likova dece iz jednog dela populacije, koja je često na margini socijalnog miljea. Ulaskom u krupni kadar, izdvajanjem lika „plitkim fokusom“ i uvek stilski prepoznatljivim izrezom kadra na većini portreta, autor želi da nas, dok posmatramo njene fotografije, usmeri na najvažnije, lice deteta. Na tim licima se prelama sva surovost detinjstva i odrastanja.

Šeherezada Autor:Snežana Knežević

U više od 60 fotografija, crno-belih i u boji, autorka priča o deci romskog naselja sa periferije Novog Sada,  koje je snimila u pet celodnevnih druženja. Lako je sa tom decom i njihovim roditeljima, blaga narav Snežanina, uspostavljala komunikaciju od poverenja, neophodnu za realizaciju ovih fotografija.

A-ROMA-11111 Autor: Snežana Knežević

O radu Snežane Knežević, na otvaranju izložbe, govorio je umetnički fotograf  Nenad Karađinović.

O radu Snežane Knežević govori Nenad Karađinović

„…..Snežana Knežević na jedan tipično ženski, ali pre svega umetnički način doživljava čudo. Surova ruka fotografije, ovaj put na jedan nežan i brižan način miluje svakog od portretisane dece. Ovakvo umetničko umeće je svojstveno samo malom broju umetnika fotografije. Iz tog razloga posetilac ulazi u svaku fotografiju bez barijere koja je često prisutna u fotografiji“, istakao je Karađinović osvrćući se na autorkine fotografije.

Snežana Knežević (levo) sa Marijom Agošton i Nenadom Karađinovićem na otvaranju

Izložbu je otvorila Marija Agošton, direktorka KIC „Lukijan Mušicki“,  koja je istakla povezanost izložbe i Svetskog dan Roma, a citirajući stihove Mike Antića, rečju velikog pesnika, upotpunila je sliku o životu Roma, koju autorka predstavlja kroz fotografije ove izložbe.

Portret jednog detinjstva1111 Autor: Snežana Knežević

Izložba će krasiti zidove galerije u Temerinu do 15. arila 2011. godine. Požurite da je vidite, ako već to niste do sada učinili, i upotpunićete sliku o kojoj mislite da je do sada sve rečeno. Snežana fotografijama dokazuje da nije.

Cveće za uspeh i kreativnost od kolega iz Fotografskog kluba Vojvodina

Ovo je prva samostalna izložba nekog člana Fotografskog kluba Vojvodina iz Novog Sada, od kada je on osnovan polovinom 2010. godine. To što je Snežana Knežević naš član, dovoljno govori i o samom klubu, koji će se uvek truditi da podrži kreativnost svojih članova, međutim, Snežana neće biti usamljena u tome, postoji najava da će se uskoro još neki članovi FKV svojim radovima predstaviti kroz samostalne izložbe.

Tekst: Milovan Ulićević

Foto: Maja Vukelić Pavkov

SIMILAR ARTICLES

0 2111

0 1288