(Ne)obična priča i… Nikon D7000

Autor -
0 808

Juče pričam sa Profom (neki čova od 2 metra koji me je uveo u svet fotografije, sada već davno) o koječemu i pošto me je cela priča oko FKV-a nekako elegantno vratila u svet fotografije i zaokupila mi misli… spomenem mu kako razmišljam o tome da kupim novi foto aparat.

Pošto sam zakleti „Nikonista“ (a nadam se da će ovde pisati i drugi koji pripadaju ostalim brand „sektama“) moj prvi „ozbiljan“ foto aparat je bio Nikon F3. Uživao sam u radu sa njim i dugo odolevao digitalizaciji koja je počela tada da uzima primat u fotografiji.

Pošto 2003. godine nisam bio monetarno spreman da uložim u DSLR, kupio sam Fujifilm S5000 (al sam nikonista, a?) kojeg i dan danas držim u fioci, a s vremena na vreme se udostojim da obrišem prašinu sa njega. Fin aparat za to vreme… tri megapiksela… šuma na fotografiji koliko hoćeš…ma divota.

Od tada, sestri sam kupio Nikon coolpix (bog te pitaj koji) za njene morske potrebe, a sebi iPhone 🙂 koji pravi bolje fotke od S5000.

iPhone me je nekako i održao u mom „bavljenju fotografijom“ jer je uvek bio samnom pa sam škljocao gde god da sam išao i uvek žalio što nemam DSLR, neki onako…ozbiljan, pa da napravim baš dobre fotke.

Da se vratim na radnju ove priče.
Dakle, sinoć u priči spomenem kako bih baš želeo da kupim DSLR, ali…možda i neki kompaktan koji bi imao karakteristike DSLR-a…razmišljam, ipak, kompaktni je jeftiniji… ali, to nije to. DSLR opet… ajde i da ga kupim, neću se zadovoljiti sa kit objektivom f:3.5-5.6 , onda opet treba još dati pozamašnu lovu za dobre objektive…. i tako se vrtim u krug  🙂

Spomenuo Profa Nikon D7000, pošto je on uvek naoružan svežim informacijama, ispriča kako je predstavljen na Fotokini i slično.
Ta cifra 7000 mi je zvučala kao da je u pitanju neki DSLR za Japanske turiste (nemam ništa protiv japanaca, sjajni ljudi), jer sam skontao da Nikon foto aparat što više nula ima od osnovnog broja to je „lošiji“, odnosno siromašniji sa funkcijama kakve dolikuju ovakvom znalcu fotografije kao što sam ja 🙂 …ma da baš. (za bukvaliste ovo poslednje je bilo ironično).

Završili mi priču a meni đavo ne da mira, tražim i čitam sve o D7000…od zvanične verzije na sajtu Nikona do raznih review-ova.
Imao sam ja pametnija posla danas, ali crv u glavi ne da mi mira… odem na youtube i nađem nešto krajnje i nadasve zanimljivo.

Pored toga što sam se uverio da je D7000 ipak vrlo ozbiljna alatka za fotografe (iako ima tri nule u imenu modela) vrlo sam se prijatno iznenadio što u video modu pored toga što snima u 1080p HD sada ima mogućnost autofokusa. Nisam siguran 100% siguran da li je moguć i odabir blende prilikom snimanja u video modu, ali po svemu sudeći i na osnovu onoga što se vidi na snimcima to jeste moguće. Sve u svemu, ovo je jedno veliko osveženje i inovacija digitalnih foto aparata.

Ono što je zanimljivo i zašto ovaj Blog ima naslov (Ne)obična priča je to da ovo što sledi nema veze sa fotografijom već sa snimanjem videa sa fotoaparatom. 🙂

Momci iz Chase Jarvis su to uradili baš sa D7000 a video se može videti na youtube-u.

Pogledajte šta je ova sprava sposobna da snimi. Vrlo zanimljivo!

(Svima sa brzom konekcijom predlažem gledanje u 1080p)

Video ispod je sa snimanja, naročito drugi deo klipa.

P.S.
Komentarisanje je dozvoljeno  😉

Podelite sa prijateljima
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •