Idi na sadržaj


Slika

Veličine fotografskog papira i google disk?

foto papir google disk velicine papira

 • Please log in to reply
1 reply to this topic

#1 Kecalkoatl

Kecalkoatl

  Napredni korisnik

 • Član FKV
 • PipPipPip
 • 41 Diskusije
 • Skype:orionov_pojas
 • Lokacijanegde na rubu kosmosa

Objavljeno 29 juli 2016 - 01:45

Odličan tekst. Hvala za tabelu, sjajna je.   

Yahoo nudi za dzabe 1TB?  :o


 • 0

moć navike, navika moći


#2 aleksandar marj.

aleksandar marj.

  Vrlo napredan korisnik

 • Korisnik
 • PipPipPipPip
 • 53 Diskusije

Objavljeno 13 april 2016 - 11:04

Veličine fotografskog papira i google disk?

 

Šta to zajedničko imaju veličine fotografskog papira i google disk na prvo razmišljanje ništa zajedničko.

Ali ako bolje razmislimo možda i imaju nešto zajedničko.

 

Tradicionalno dobro čuvana fotografija a i jednako tako prikazana, pokazana drugima je štampana fotografija na foto papiru u veličini za koju smatramo da je najprimerenija.

Veoma popularne veličine za prikazivanje fotografija sa raznih porodičnih događaja, svečanosti ili uspomena sa putovanja štampane su na foto papiru veličine 10x15 cm i 13x18 cm. Sledeća popularna veličina za štampanje porodičnih portreta ili štampanje umetničkih fotografija je veličina 20x30 cm. Međutim dve najpopularnije veličine foto papira za prikaz umetničkih fotografija su 30x40 cm i 30x45 cm.

Štampana fotografija na foto papiru ima trajnost veću od 100 godina, naravno čuvana kao fotografija u albumu ali ako na bilo koji način dođe u kontakt sa vodom, vatrom ili nekim drugim fizičkim oštećenjem možemo računati da ćemo je izgubiti za sva vremena.

 

Fotografija čuvana kao fajl na računaru biće očuvana sve do onog dana kada hard disk otkaže poslušnost, prestanak sa radom. Fajl urezan na cd-u neće dugo trajati, jednako kao i onaj na hard disku. Nisam namerno spominjao pretpostavku koliko dugo se mogu čuvati fajlovi na hard disku ili cd-u iz prostog razlog što to dosta zavisi i od same kvalitete pomenutih elemenata, postoje i izuzetci neki stari hard diskovi još rade, još vrte ( i daleko više od 10 godina).

 

Današnji kapaciteti hard diskova su sve veći i veći, jedan fajl može se automatski kopirati na više hard diskova što velike kompanije i rade. Pa shodno takvim tehničkim mogućnostima i kompanije koje nude usluge personalne elektronske pošte nude siguran i sve veći prostor za skladištenje podataka. Tako na primer google disk nudi prostor od besplatnih 15 GB a yahoo nudi prostor od čak 1 TB.

 

Međutim, količina podataka koja može da se odjednom prenese putem slanja elektronske pošte (email) kod googla iznosi 25 MB po jednom slanju. Neko bi rekao to je malo za fotografije, e sada tu nastupa ona povezanost na početku teksta, šta je zajedničko veličini fotografskog papira i google disku. Ukoliko pripremimo svoje fotografije (fajl) prema potrebnoj količini piksela za štampanje fotografije na određenoj veličini fotografskog papira ušteđemo na megabajtima.  

 

Tako na primer fotografije za koje znamo da nikada neće biti štampane veće od 20x30 cm pripremi ćemo u veličini 2400x3600 piksela gde će količina podataka varirati između 4 do 6,5 MB (rezolucija 300dpi) dok takav isti fajl veličine 4000x6000 piksela imaće količinu podataka između 10 i 14,5 MB. Još u većoj smo prednosti ako neke fotografije pripremimo za štampu na manjem fotografskom papiru, još više prostora štedimo.

 

Naravno ovde je reč o čuvanju fajlova u JPEG formatu, to je format koji je najpopularniji, sa veoma dugom a zasada i najdužom tradicijom od svih (od 1992. godine). Teško je  da će u budućnosti JPEG format potisnuti nekakav drugi format a da mi nećemo imati tehničku mogućnost lakog pretvaranja JPEG formata u neki drugi format. Što se veličina fotografskog papira tiče to su veličine koje su ostale nepromenjene desetinama godina unazad, niti će se najverovatnije ikada menjati.

 

Sami će te oceniti koje fotografije imaju veće značenje i simboliku kod vas samih. Ja i dalje volim da fotografišem u punoj rezoluciji od 24 mega piksela (4000x6000) pa posle toga vršim kropovanje, smanjivanje ili šta je već potrebno uraditi.

 

Posle ovog teksta kada bolje razmislite zašto ne koristiti sve prednosti koje nam internet donosi. Zašto čuvati one fajlove do kojih nam je posebno stalo samo u kućnim uslovima, na računaru, na cd-u ili odštampane na foto papiru. Zar nije bolje čuvati te iste fajlove na različitim stranama,  pa ako jedan način čuvanja zakaže drugi neće. Google, Yahoo ili njima slične kompanije su sigurno tehnički naprednije, bogatije od vas samih a vaše poštansko sanduče niko ne može obrisati, osim vas samih.

 

U sledećoj tabeli crvenom bojom su označene popularne veličine papira.

 

velicine%20foto%20papira%202.jpg


 • 3
Članova koji čitaju ovu temu: 0

korisnika: 0 ,gostiju: 0 ,anonimnih korisnika: 0