Idi na sadržaj


Slika

dozvola za fotografisanje


 • Please log in to reply
1 reply to this topic

#1 PhotoBoss

PhotoBoss

  Fotografski stručnjak

 • Administrator
 • 1428 Diskusije
 • Skype:ulicevic-milovan
 • LokacijaNovi Sad

Objavljeno 12 avgust 2011 - 08:11

Za dozvolu unutar objekta ako je privatno vlasništvo nadležan je isključivo vlasnik objekta. Ako je objekat od posebnog bezbednosnog interesa, recimo neki strateški objekat (poneki most, pruga...) ili objekat od vojnog značaja (aerodrom.l..), trebalo bi dozvolu dobiti od nadležnih organa. Dobro bi bilo dobiti pismenu a ne samo usmenu dozvolu vlasnika. Što se tiče odgovornosti za povrede, za to je odgovoran fotograf i dovoljno je usmeno obaveštenje vlasnika objekta, ako je osoba punoletna. Maloletnim osobama ne bi po pravilu trebalo dozvoliti pristup takvim objektima.
Dragi Lione, najbolje bi bilo da takvu akciju organizuje FKV, jer će se dozvola lakše dobiti, a onda ćeš moći da fotografišeš pošto si ti član kluba. Ako u takvoj foto-akciji učestvuje više fotografa to višestruko smanjuje bezbednosni rizik kod obe strane, i fotografa a i vlasnika objekta, jer je onda vlasnik mnogo sigurniji u prave namere i namene fotografisanja, a fotografu u nevolji uvek je dobrodošao kolega u blizini.
Sve ovo ti govorim iz ličnog iskustva, jer sam još daleke 1984 zaglavio u pritvoru na jedan dan, zbog slično samoinicijativno izvedene akcije fotografisanja, koja je kasnije u toku akcije pogrešno protumačena od neobaveštenih radnika, koji su alarmirali policiju. Neprijatnost je trajala dok se u policiji nisu razjasnile moje prave namere fotografisanja. A u ono vreme se moralo i čekati na službenog laboranta da razvije film, da bi se videlo šta je fotografisano na filmu.
Zato uvek imaj u vidu jednu rečenicu koja je usađena u logiku ljudima ovde na Balkanu, a izgovara je Ilija Čvorović u filmu Balkanski špijun: "Neprijatelj nikada ne miruje" da ti to ne bi pravilo probleme i neko tvoje kreativne fotografske namere pretvorio u neprijateljske.
Što se tiče ranžirne stanice, za to je istina da se dozvola traži u Beogradu i znam i osobu koja je zadužena za takve dozvole, pa obzirom da joj je muž fotograf, mislim da će nam kao klubu izaći u susret.
 • 0

#2 lionking

lionking

  Korisnik

 • Korisnik
 • PipPip
 • 10 Diskusije

Objavljeno 11 avgust 2011 - 11:05

zanima me da li je neko imao iskustva tj. da li zna koja je procedura za dobijanje dozvola za fotografisanje unutar objekata, konkretno me zanima azotara pored mosta kackog i ranzirna stanica na novom naselju. za ranzirnu stanicu znam da je bilo da se salje u bg dopis valjda , ali nisam siguran kome tacno


EDIT: danas sam bio do azotare gde mi je radnik iz obezbedjenja rekao da im je gazda najstrozije zabranio da billo koga puste unutra, posto se sve rusi pa da se neko ne povredi jer bi onda imali problem oni, tako da onda je samo pitanje za ranzirnu stanicu da li neko ima iskustva sa dozvolom za tamo
 • 0
Članova koji čitaju ovu temu: 0

korisnika: 0 ,gostiju: 0 ,anonimnih korisnika: 0