RADIONICA „AVGANISTANSKA“ i „PINHOLE“ KAMERA I KOD FOTOGRAFSKE SLIKE

RADIONICA „AVGANISTANSKA“ i „PINHOLE“ KAMERA I KOD FOTOGRAFSKE SLIKE

0 3071
"Afganistanska" kamera pogled iznutra

Fotografski klub Vojvodina organizuje Prvu međunarodnu foto-radionicu u kojoj će učestvovati Foto klub Čakovec iz Hrvatske i FKV iz Srbije. Fotografska radionica će trajati dva dana 12. i 13.  juna 2015. godine i ekskluzivno će prvi puta u Srbiji biti predstavljena „avganistanska“ kameru,  koju nam na radionicu donose gosti iz Čakovca.  Radionica je namenjena svim fotografima amaterima, studentima fotografije i profesionalnim foto umetnicima koji žele da uvedu nove tehnike u svoje kreativno izražavanje, ili žele da spoznaju nešto više o kodu fotografske slike. Svi koji su zainteresovani za ovakav vid edukacije, mogu da učestvuju bez obzira da li su članovi FKV ili ne. Na kraju radionice biće organizovan zajednički foto izlet, kada ćemo razmeniti iskustva sa fotografima iz Čakovca.

Program radionice:

  1. Prvi dan 12. jun 2015. godine sa početkom u 20h održaće se tri predavanja
    • Predavanje „Kod fotografske slike“ u kome će Davor Žerjav, autor istomene knjige, govoriti na tu temu. Knjiga se bavi proučavanjem fotografija kao medija, koji prenosi informacije od autora do posmatrača, i za to koristi vlastiti vizuelni kod koji treba razumeti, kako bi komunikacija autora i posmatrača bila potpuna. Ova knjiga se nadovezuje na prvu knjigu istog autora „Promišljati fotografski“.

      "Kod fotografske slike"  i autor Davor Žerjav
      „Kod fotografske slike“ i autor Davor Žerjav
    • Predstavljanje autora Foto kluba Čakovec kroz priču i prezentaciju fotografija.
    • Prikaz  Davorina Mance predsednika FK Čakovec na temu „Stanje fotografije u Hrvatskoj“.
    • Na kraju dana će se kroz mini tribinu razmotriti  sličnosti i razlike fotografske scene u Hrvatskoj i Srbiji.
  2. Drugi dan 13. jun 2015. godine od 11 h su praktične radionice
    • Praktična radionica „avganistanska kamera“ koju će održati Davor Dolenčić i Danijel Mihaljković. Avganistan je jedno od najzabitijih mesta na zemlji i tamo fotografi koriste jednostavnu instant kameru, koju nazivaju „kamera-e-faore“, i ona je sredstvo zarađivanja za život. Mi smo kameru od milja nazvali „Avganistanka“. Reč o ručno izrađenoj kameri koja je fotoaparat i tamna komora u jednom.

      "Camera Obscura Gigantica" kamera pogled iznutra
      „Camera Obscura Gigantica“ kamera pogled iznutra
    • Praktična radionica „Pinhole kamera“ koju  će održati prof. dr Željko Škrbić, profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.
    • Nakan toga je organizovan zajednički ručak na „Bean festu“ u Sremskoj Kamenici svih učesnika radionice, zatim foto-izlet na Petrovaradinasku tvrđavu, poseta slikarskim i fotografskim ateljeima, šetnja i fotografisanje po Gradiću, i u večernjim časovima po Novom Sadu.
  3. U oviru radionice će dva dana biti postavljena fotografska izložba Lazara Lekovića KMF FSS sekretara Foto saveza Srbije, sa „pinhole“ fotografijama, koje su izlagane na njegovoj samostalnoj izložbi u Beogradu

Svi učesnici ove radionice će moći po mnogo povoljnjijim cenama kupiti, u toku trajanja same radionice, obe knjige Davora Žerjava „Primišljati fotografski“ iz 2011. i „Kod fotografske slike“ koja je izašla iz štampe krajem 2014.

Za dvodnevnu fotografsku radionicu se plaća kotizacija po ceni od 800 din. za sve učesnike. Članovi FKV i Mense Srbije imaju popust i plaćaju kotizaciju za dvodnevnu radionicu 500 din.

Svi oni koji se prijave do 10. juna 2015. godine za Početni kurs fotografije FKV, a budu polaznici ove dvodnevne radionice, dobijaju 10% popust na cenu početnog kursa.

Mesto održavanja radionice je Bulevar oslobođenja 22, Novi Sad (vidi mapu u kontaktima na sajtu FKV).

Prijave za radionicu su na e-mail:  office@fkv.rs  do 11. juna 2015. godine. Mejlom možete dobiti i sve ostale informacije u vezi sa radionicom, naručivanjem knjiga i ostalo.

 

 

SIMILAR ARTICLES

0 1715