EL GVOJOS, EL FOTOGRAFO

EL GVOJOS, EL FOTOGRAFO

2 3651
ELG_7818 - fotografija El Gvojos
ELG_7818 - fotografija El Gvojos

Fotografija  i džez, fotografija i muzika, vizuelna imaginacija doživljenog tona,  pogledi sa nedostupnih visina tema su predstojećeg predstavljanja fotografa u FKV. Džez je često bio ispiracija fotografima koji su želeli, da  kroz vizuelnu sliku muzičareve ekspresije odsviranog tona, prenesu i svoje viđenje na džez, džezistu, njegovu muziku i džez koncert. El Gvojos je jedan od njih. On spada u one fotografe koji svoju ljubav prema džezu nikada ne napuštaju, i ne komercijalizuju je, gubeći svoj izraz u tome. Verovatno je džez sa svojim radosnim „divljaštvom“, odišući naivnom čestitom čulnošću, duboko dirnuo El Gvojosa u sferi njegovih osećanja i nagona za kreacijom. Svakako da fotograf  (El fotografo), koji je duboko u temi koja ga interesuje, zaslužuje da bude predstavljen u Fotografskom klubu Vojvodina. Zato u utorak 28.10.2014. u 19:30h, ako volite fotografiju i muziku, treba da  budete u FKV, gde će El Gvojos predstaviti sve aspekte svog fotografskog rada. Posebno će biti interesantno za one kojima je muzika inspiracija, jer će El Gvojos mnoga iskustva koja je sakupljao u više od trideset godina fotografisanja koncerata nesebično preneti slušaocima.

Levi Shankar - fotografija El Gvojos
Levi Shankar – fotografija El Gvojos

Ovo je gostovanje autora, koga je i časopis REFOTO (jedan od sponzora našeg letošnjeg međunarodnog takmičenja)  predstavio u najnovijem broju, u odličnom prikazu Ivane Tomanović . „Zaogrnut dugom kosom i bradom, niskog rasta i sitne figure, podseća na vilenjaka iz šume koji se nečujno kreće po gradskoj džungli prateći zvuke klasike, džeza, etno muzike iz celog sveta“ -kaže ona u svom vizuelnom vrlo preciznom i tačnom opisu El Gvojosa, onakvog kakvog sam ga i sam ga doživeo, ugledavši ga na jednom od Beogradskih džez festivala krajem osamdesetih godina prošlog veka, kada su nam objektivi delili isto svetlo sa lica džez legendi,

El Gvojos - Portret
El Gvojos – Portret

Drugi aspekt njegovog fotografskog interesovanja, koji nije obuhvaćen ovim podužim omažom El Gvojosu u REFOTU, će takađe biti tema razgovora u FKV. To je onaj aspekt dostupan oku  visinskog radnika, profesije od koje zarađuje za egzistenciju i fotoaparate. Viseći na užetu poput speleologa (zanimanja kojim se u mladosti bavio), on obavlja posao održavajući lep  izgled visokim urbanim poslovnim gromadama od čelika, stakla i betona.  Pri tome on  nijednom ne zaboravlja da pored sve profesionalne opreme ponese u visine i fotoaparat, da bi zabeležio po koji svetlopis, iz vrlo neobičnog ugla nedostupnog običnom fotografu.

ELG_7818 - fotografija El Gvojos
ELG_7818 – fotografija El Gvojos

Takve svetlopise sa profesionalnih visina, kao i neke fotografije koje su van fotografija sa džez koncerata,  autor će dodatno prikazati na svom prvom predstavljanu u FKV.

Siluetina senka - fotografija El Gvojos
Siluetina senka – fotografija El Gvojos

Predavanje i razgovor sa El Gvojosom se održava u prostorijama Mense Srbija u Bulevara oslobođenja 22 u Novom Sadu i ono je besplatno za članove FKV i Mense , a ostali plaćaju kotizaciju od 100 din  za predavanje.

Tekst napisao:

Milovan Ulićević

SIMILAR ARTICLES

0 1715