Da li je Galileja trebalo spaliti ili fotografisati?

Da li je Galileja trebalo spaliti ili fotografisati?

5 2827
Crtež Galileja prema gravuri Oktaviusa Leonia

Da li je Galileja trebalo spaliti ili samo fotografisati na lomači? To je pitanje koje se nametnulo u žučnoj diskusiji koja se vodi ovih dana u klubu i na sajtu Fotografskog kluba Vojvodina. Evo o čemu se radi.

U sveopštoj pometnji koju izazivaju zemljotresi i cunamiji i dovode u pitanje opstanak jednog dela ljudskog roda, jedan mali „cunamiˮ  pogodio je sajt Fotografskog kluba Vojvodina (FKV) jačine 9 stepeni, ali na skali blendinih brojeva. Posle kratkog a jakog „potresaˮ koji je izazvalo objavljivanje fotografije „muškog aktaˮ, autora i člana FKV Geze F. , nastao je „poplavni talas-cunamiˮ komentara u klubu i postova na sajtu, za i protiv objavljivanja takve fotografije. Potezali su se argumenti, vadili zakoni, navodili primeri i ukrštala mišljenja. Ko je tu u pravu teško je u ovom momentu reći. Trebalo bi se uključiti u diskusiju i pročitati komentare na ovom mestu u forumu  i steći svoje mišljenje o problemu i ako se može doprineti svojim komentarom toj diskusiji i izgradnji objektivnog suda o tome,  jer ona još nije okončana.

Crtež Galileja prema gravuri Oktaviusa Leonia

Galilej je pomenut kao argument u odbrani  jedne strane, koja je u manjini po broju, braneći stav da usamljenost u mišljenju  ne znači i pogrešnost tvrđenja. To je primerom u istoriji nauke pokazao Galilej. Druga strana je odmah u šali pitala da li će i fotograf  koji podržava stav nemačkog nudiste na privatnost u spornoj fotografiji, i zabranu objavljivanja takvih fotografija, biti spaljen?. Danas je to teško ostvarljivo, jer nemamo inkvizitorskog suda. Ostaje im onda, da samo fotografišu onoga ko je usamljen u mišljenju i suprostavljen svima, a onda fotografiju mogu spaliti u zamenu za lomaču, koja bi mu bila namenjena, kao nekada Galileju.

Justus Sustermans-Portret Galileo Galileja 1636

„Ipak se okrećeˮ reče Galilej sebi u prosedu bradu, misleći na sajt Fotografskog kluba Vojvodina i na obaranje rekorda u posećenosti sajta, izazvanog „potresom“  u Panonskom moru,  zbog  jedne fotografije bez umetničkog kvaliteta, a diskutabilnog sadržaja za objavljivanje.

SIMILAR ARTICLES

0 1542

1 2101