Idi na sadržaj
Magla kao secanje 1990.


Magla kao secanje 1990.

* * * * *


Jedna od najboljih akt fotografija u srpskoj fotografiji po mom mišljenju. Jednostavnost kompozicije. Sklad forme drveta i figure u vertikalnoj kompoziciji izdužuje figuru i dobar rakurs su likovni elementi koji se odmah uočavaju. Kontrapunkt tonova gornjeg i donjeg dela fotografije, ( originalnost na ovoj fotografiji)  deluje harmonično. Tu harmoniju podržava i "zlatna" podela kadra po vertikali. Pravilno je definisan prostor unutar kadra, sa kojim ona vlada svojom pojavom.

 

Mirnoća koju model odaje, sa prekrštenim nogama, ona deluje kao sirena koja pliva u moru okolne tišine. Iako ostavljena u magličastoj atmosferi, koju naglašava visoki registar tonova spram modela, ona se ne oseća i usamljeno.  Promišljenim mudrim pogledom, ona je svesna svoje lepote, i to joj je dovoljno, pa ne traži potvrdu za to od pogleda posmatrača. 

 

Postoji povezanost mesta nastanka života oličenog u trouglovima razgranatih i blago olistalih  grana i međunnožja,  kao centralnih tačaka gornjeg i donjeg dela. Ona deluje kao muza zaboravljena i ostavljena u svojim mislima, u pustoj zemlji, gde je lepota još ostala nevina i neokaljana. 

 

Sve su to elementi koji ovu fotografiju izdvajaju i podržavaju moju tvrdnju iskazanu  u prvoj rečenici analize fotografije.

  • 0

Hvala PhotoBoss na icrpnoj analizi fotografije.

  • 0

Izuzetna.

Jedna od onih koja je još davno kad sam je prvi put video ostala u sećanju.

Upravo zato... što je antologijska i kako je to Milovan gore napisao.

Sve stoji, i zato se ona ''ureže'' i stoji zasluženo na postolju.

Svaka čast.

  • 0

Hvala Jan

  • 0
Odlicna!!!
  • 0

Hvala ladyb

  • 0