Idi na sadržaj
Krhotine


Krhotine

- - - - -


Zanimljiva iako nije baš neposredna. Bolja je od one crno-bele zbog toga što ne ide ivica stakla preko oka kao tamo, što stvara neprijatan osećaj. 

    • 0

Možda ona crno-bela varijanta izaziva neprijatnost, ali je više u skladu sa naslovom - "Krhotine". Hoću reći da polomljenom staklu parira "polomljeno" lice.

    • 0

Nisam doživeo tako lepo lice kao "polomljeno" već ga više doživljavam kao tajanstveni pogled, čežljiv i sa nadom da se neznancu prikaže u punom sjaju iza te bede koju nose krhotine i slomljeno staklo oronuli prozor i pršnjavost. Zato mislim da su za takov prikaz važna oba oka, jer su oči, a ne oko, ogledalo duše.

 

Jedno oko nosi  drugčije konotacije. Mitološki je jedno oko sa kiklopom uzelo značenje u grčkoj mitologiji, a kasnije se prenelo i u evropsku. Ovde naravno takve aluzije nema, ali kad je jedno oko prikazano ono ne predstavlja celu ličnost.

 

A što se tiče naslova, onda mi je u koliziji da se obe fotografije nazivaju "Krhotine" kad su kod kolora  lice i oči skoro celosti ozarene. :)

 

Hvala na odgovoru na komentar.

    • 0

Crno-bela verzija je moj pokušaj (eksperiment) da od istog motiva, kadra i kompozicije primenjenih na kolor fotografiji, dobijem nešto sasvim drugo. Ipak, priznajem da je ideja za to nešto drugo pomalo nedokuvana.

 

Hvala Fotobosu na iscrpnoj analizi! 

    • 0