Idi na sadržaj
Portrait old man


Portrait old man

Portret dede, sa ovogodisnje gitarijade u Zajecaru.


* * * * -


Markantan lik i dobro izabrana anfas poza koja ističe sve karakteristike lika, a posebno bradu. Ne znam zašto autor nije izabrao vertikalni format, jer je ovako lik u slabijem odnosu sa okvirom, pa horizontalni kadar ublažuje njegovu markantnost. Svetlina na kosi i čelu nije dovoljna, i ne ističe teksturu koliko je ovde potrebno. Nedostaje zbog toga i njegovo desno uvo,koje u anfasu mora da se vidi bar malo. Trebalo je rasvetliti nekim dodatnim pozadinskim kontra svetlom sa leve strane . 

    • 1

On je bas bio zanimljiv za fotkane, nazalost nisam imala vremena da ga slikam vise, slazem da bi bio mnogo izrazenije i bolje da sam ga i vertikali slikala, ali eto nazalost nisam. Imam samo dve slike sa njim, odavno mi stoje , pa sam ih slucajno nasla i probala barem neku da iskoristim koliko toliko, jer mi se bas svidjao. To je slika sa muzickog festivala Gitarijada, njega sam slucajno videla u publici, tako da sto se tice svetla bolje nazalost nije moglo, tako je kako je palo svetlo, kad su osvetlili publiku, ja sam ga slikala, tako da to nisam mogla da kontrolisem. :) Ali svakako meni se i dalje svidja ova fotka i ako nije idealna :) Hvala puno na komentaru! :) 

    • 0
Pretpostavio sam da je u publici fotografisano, i verujem da je teško bilo izmeniti bilo šta. Ali obzirom na stil portreta, koji sa ovom pozadinom više studijski deluje, onda se i tako analiziralo. Analiza se uvek odnosi na sliku kakva je, bez obzira da li je teško ili lako bilo napraviti, što opet ne znači da bi neko drugi uradio u datim okolnostima drugačije,jer to nije predmet analize i kritike. Možda čak ne bi neko ni fotografisao taj motiv, jer ne doživljava portret u ambijentu koncerta. Znači analiza se odvaja od teškoća pri stvaranju (osim u izuzetnim slučajevima) i ukazuje na likovne mane i dobre strane, nedostatke i tehniku, značenja, simboliku itd same fotografije i domete koje dostiže u likovnom i tehničkom smislu. Tako po meni treba shvatiti i komentar, jer on vodi ka bržem i boljem uočavanju, razlučivanju, i shvatanju same umetnosti na fotografiji. Ovo pišemm zato da bi se shvatilo zašto i kako treba gledati pravilno na komentar, što nije u direktnoj vezi samo sa gornjom fotografijom.
    • 0