Idi na sadržaj
Cuvari jaroski -7--2003.


Cuvari jaroski -7--2003.

* * * * *


Ponekad osetim kod sebe neku konfuziju u glavi kad pomislim na Banat. Javlja mi se onda kad razmišljam koliko poznajem taj kraj Srbije, pa ne mogu da budem siguran da li moje iskustvo potiče od onoga što sam video, kada sam odlazio tamo, ili potiče  sa viđenog na fotografijama Ljubomira Bate Kojića i Steve Sekerića koje godinama,  da ne kažem decenijama posmatram. Biće da još "neZnadem", kako bi se na banaćanskom slengu reklo.

 

Svakao  spoznaja je bitna, kako god da je stigla, a ta dilema samo govori da su njihove fotografije ušle u srž ljudi i mentaliteta ondašnjeg. Pogotovo običnog sveta, vezanog za prostrane banatske pašnjake. Zato i ne treba drugi komentar ovoj odličnoj, i po svemu sadržajnoj kompoziciji, gde svaki detalj ( npr, štap, pas, slamnati šešir, papuče, košar za žito, ograda, gunj...) priča o karakteru tih ljudi, dobrih domaćina, predusretljivih i neposrednih prema putniku namerniku, kakav je i svaki fotograf koji im u dom dolazi.

    • 3
Hvala PhotoBoss na komentaru povodom fotografije.
      Veliko je srce i duša banatskog paora, željnog susreta i razgovora po razbacanim salašima i evedrama velike ravnice, gde vladaju mir i samoće... Izloženi svim mogućim nedaćama  vremenskih uslova, njihovi objekti poprimaju, za nas fotografe, toliko željenu posebnost scenografije banatskog podneblja. Lica izbrazdana borama od vetra, snega, sunca i mukotrpnog rada, odaju surovu istinu o životu banatskog paora.   
    • 1