Idi na sadržaj
Iz ciklusa - duse tela


Iz ciklusa - duse tela

- - - - -


 Fotografija je sva u znaku i simbolu. Malo je teško dešifrovati (bar meni) jer ne mogu dovoljno duboko da uđem u semantiku znaka na podu. Krug može zančiti i život, ali i mnoga druga značenja on ima, pogotovo kada nije prazan kao ovde. Suprostavljena zamršena mreža je kontrast i objašnjenje levog simbola.

 

Možda autor nekim komentarom može da da neke naznake ideje vodilje za ovu fotografiju.

    • 0
Da, fotografija jeste sva u znaku simbola. Krug predstavlja savrsenost, sklad i ispunjenost, teznju za skladom duse i tela.Na mojoj fotografiji krug predstavlja simbol zastite. Ako razmislimo o figuri prekrivenoj mrezom i njenoj simbolici, sasvim je jasno, i logicno, da sam dosao do takvog simbola kakav je krug.
Zica koja preseca krug razara njegov sklad i savrsenstvo kome tezimo u zivotu, asocirajuci na sve destrukcije u nasem okruzenju.
Hvala PhotoBoss na komentaru.  
    • 1

Sad fotografija postaje jasnija. :) Hvala na objašnjenju ideje.

 

Moje razmišljanje naglas: Ja se ne slažem sa stavom da umetnik nema što da kaže o svom delu, jer ono govori sve samo za sebe. Ima u tome dosta istine ali ne totalne.  Ima dela koje se lakše tumače kada se saznaju namere umetnika. Ideje se ne moraju usvojiti od posmatrača, ali mu mogu pomoći da usmeri svoja razmišljanja na pravu stranu, ili da već zapaženo dopuni u potpunu celinu. Umetnici koji ne znaju ništa da kažu o svom delu, nisu kompletni umetnici po meni.  Pri tom ne mislim na jednostavne očigledne opservacije koje svi mi zapažamo. Tada mogu posumljati u njihovo razumevanje dela drugih umetnika, jer ona imaju isti duhovni prefiks kao i njihovo delo. Ovo razmišljanje nije vezano za ovu fotografiju, nego je posmatranje  fotografije iniciralo samo razmišljanje.

 

Ako nisam u pravu neka neko iznese ovde drugačije razmišljanje. Rado ću ga pročitati.

    • 0