Idi na sadržaj
diktat misli Pod pseudonimom


diktat misli Pod pseudonimom

- - - - -


Odlična fotografija. Sve je rešeno odnosom senki koje dominiraju i postaju stvarnije od predmeta. Svetlo je napravilo inverziju stvarnosti, u kojoj stvarni predmeti (zvono) postaju "lik" svoje senke. Senke grade novi dvodimenzionalni  svet oko čoveka, čija ruka traži poziv za pomoć. Ta priča je metafora, možda i samog dikatata misli koje su obuzele autora, u iznalaženju izlaza. On ne otkriva sebe, već ostaje u dubokoj senci, a oslikava svoj karakter u pruženoj ruci. Imaginaran je kao i poziv. Sve ostaje zarobljeno u imaginarnom svetu, gde prostor  dvodimenzionalna igra svetla i senki. 

    • 1

Uvek sam zahvalna na ovakvoj ozbiljnoj kritici, načinu čitanja i analizi fotografije, iskustvenom dekodiranju simbola (bez ozbira što sistem dekodiranja nije identičan) i temeljnom semiotičkom pristupu. Ne podilazim!

Da... inverzija-pseudonim, metafora-diktat, lik senke-egzodus, itd.

 

Meni su itekako dragoceni u stvaranju baze/temelja za izgradnju kroz fotografiju.

 

Ukoliko negde postoji sumnja u iskrenost, u slengu - foliranje, razumem. Posledica trenda: konzumiranje agresivne mega-produkcije lišene razumevanja interpretacije. Sloboda izbora je u nama.

    • 0

Zaista odlična ideja Zorice i složio bih se sa Milovanom, ali osvrnuo bih se na moj doživljaj tehničke realizacije, pa ti možda to i posluži. Ruka mi nekako odsečeno izlazi iz senke te mi je tako narušena ta veza - tamnija je od zasenčenog dela, a i jasno se vidi oštra linija prelaza. Shvatam da si htela da to bude baš šaka na fotografiji, a ne samo senka šake, ali dodatnim potamnjivanjem senke iz koje izlazi bi delovalo prirodnije, barem ja tako doživljavam. Takođe, manje bi se detalja podloge videlo u senci te bi tako ruku i senku približila ne samo tonom već i donekle teksturom.

    • 0

Citiraću Milovana: "stvarni predmeti (zvono) postaju "lik" svoje senke". 

Svesno i promišljeno je ruka "odsečena" od teksture i nije slučajno u igri senki. "Inverzija stvarnosti".

Nemanja, hvala ti.   

    • 1

Nema na čemu, jedno viđenje više.. :)

    • 0