Idi na sadržaj
Iz ciklusa - duse tela


Iz ciklusa - duse tela

* * * * *


Odlično istaknuta linija tela, koja kao da traži da se, ne samo pogledom, već i rukom pređe preko tog izduženog oblika ženskog tela. Ali onda nailazimo na druge, muške  ruke, koje skrivene u mreži vrebaju to isto telo, ili ga možda čuvaju, i to nas na momenat osvesti i osujeti u nameri.

 

Svetlosni akcenti po telu, mreži i stubu definišu "L" kompoziciju, koja nas iz nežnosti horizontale tela, njenog smiraja i spokoja sna, uzdiže u mušku vertikalu zapetljanu mrežom, ali čvrstu i stabilnu kao drveni stub, sa krovnim potporama, koji stabilno drži sve pod kontrolom, sve što natkriva taj odnos.

 

Tonski, a još više suprostavljenom teksturom kamena, starog drveta i ribarske mreže ženskom telu, ono izlazi u prvi plan, kako u prvom tako i u bilo kom drugom gledanju na fotografiju. Fotograf nam tako potencira da od "duše tela" sve polazi, i sve prožima onog koji posmatra ovu fotografiju.

    • 0

U III pasusu - suština.

"Dobar nadrealizam" (S. Stepanov) fotografskog slikanja lazurnim kontrastnim podslikavanjem, sa dosta simbola tako da se čita i čita... iz duše. I taman kad pomisliš da gotovo je, kreće ispočetka.

    • 0

Osnovna, polazna ideja u osmišljavanju i realizaciji ove fotografije bila je sputanost ljudskog bića ograničenog unutrašnjim sukobima koja su deo naše  duše i nemogućnošcu da prevaziđemo neka unutrašnja stanja duha ljudskog bića.

    • 0