Idi na sadržaj
Treperenje


Treperenje

- - - - -


Ponoviću ono što sam i na FB napisao: moneovski impresivno, koloritno i drugačije od onoga na šta nas je Mirjana svojim fotografijama navika.

A dodaću: Iako je ovo tek jedan eksperiment na polju fotografije koji ima vizuelnog korena u slikarstvu, ne smatram ga prostom imitacijom slikarstva, već nečim što je u osnovi digitalne fotografije.
Kolorna matrica na fotografiji izgleda, kao da su izvedena "beskonačnim" povećanjem, koje vršimo sve dok pikseli ne postanu toliko veliki, da oni preuzmu teksturu i strukturu od prirodne teksture materijala. Takva je kolorna matrica digitalno uređena. Ali ovde to nije slučaj, već je ona dobijena treperenjem vode na vetriću. To je dalo jedan novi kvalitet, izmenilo prirodnu teksturu i strukturu i transponovalo je u slučajnu, neuređenu kolornu matricu koja se prikazuje posmatraču, i koja je pretpostavljam, jedna od autorove vizije prirode.

Ili kako bi rekao veliki istraživač na polju fotografije, fotograf i slikar Men Rej: "Ja ne fotografišem prirodu. Ja fotografišem moju viziju"

Iako deluje kao da je apstraktna slika, ona to nije, jer je sačuvana dovoljna mera realnosti, tako da oko ne ostaje zbunjeno time "šta je na fotografiji", već mi vrlo brzo shvatimo i prepoznamo motiv od koga je fotografija nastala.
    • 0
Hvala Milovane, baš mi prijaju tvoje pohvale.Drago mi je da ti se dopada.
    • 0