Idi na sadržaj
Φасада у Сремској улициCopyright

Небојша Живић ©

Φасада у Сремској улици

... мали омаж Петру Лазовићу


- - - - -


:) Preluda zgrada
    • 0
Za nijansu skrati fotografiju uz desnu ivicu, da se ono parče zida od cigle ne vidi, i ne narušava teksturu fotografije. Fotografija je dobro odrađena u ostalim elementima, ali dosta puta viđena na isti način okom fotografa.

Foto škola: Ova fotografija je dobar primer gde se RITAM i TEKSTURA na fotografiji prepliću, i gde nismo sigurni šta je važnije od to dvoje, i šta dominira na fotografiji. Ritam je definisan kao ponavljane oblika elementa slike (najčešće u nizu), a tekstura je definisana kao ponavljanje strukture materijala po površini slike. Dakle u osnovi teksture jeste ritam, ali strrukturni, ovaploćen u materijalu. Dok ritam nezavisano definisan, više doživljavamo kao ponavljanje nezavisnih elemenata (ovde su to balkoni), dotle ovde teksturu čini preplitanje čelika i betona po površini (a to su opet balkoni). Kao što vidimo to stvara nedoumicu, jer je ista stvar u pitanju (balkon), jednom viđena kao nezavistan, a jednom kao strukturni element vizuelnog opažanja slike u cellini.
Toliko od teorijiskog razmišljanja iz moje glave za sada B) , a hvala Nebojši na fotogafiji koja me na to podstakla.
    • 0
Dobra je, samo fali neka glava na jednoj terasi ;)
    • 0
јесте Сет, зграда је "луда" - толико различитих текстура може да се извуче из ње ..мењајући само ракурс, и бирајући доба дана када се слика (а и годишња доба) .. толико различитих светлосних ситуација пружа и баш је захвална...

Миловане - Хвала на теоретској анализи овог кадра. Истина је да се примећује та вертикала од цигле - ал' ми није претерано сметала па сам оставио.

Стеф - имам целу серију сликану са овoм зградом као мотивом.. имам и људе на њима :)... окачићу још коју на ову тему
    • 0