Idi na sadržaj
Ljubav


Ljubav

- - - - -


Kao što ti već rekoh...spontano, a to mi se mnogo sviđa....on se pretvara da je leopard, a to ne prolazi kod devojčica
  • 0
Ekstra dobra fotografija na temu ljubavi. Linija pogleda likova na kojima se posmatračevo oko dugo zadržava , položaj ruku i tela glavnih likova, dobro svetlo, izdvojenost likova fokusom, jednom rečju sve je kako treba. Poseban začin svemu daje maska na licu dečaka, kao glavna ideja za ovu fotografiju. Centralno mesto dečaka je ovde pravo kompoziciono mesto za glavni lik. Onaj "krst" od prozorskih prečki tačno na njegovoj glavi, daje nešto božansko celoj fotografiji. Jedna je od boljih fotografija na temu ljubavi koju sam video u poslednje vreme. Nadam se da ima dovoljno oštrine za veći print.

Stavljam je odmah u galeriju FKV selekcija najboljih, pa makar optužili predsednika za samovolju :P

Foto škola: Ovo je prilika da mlađe podsetim na jednu, po meni najbolju fotografiju na temu ljubavi, čiji sam print imao zadovoljstvo da posmatram na Duanoovoj velikoj samostalnoj izložbi u galeriji SANU u Beogradu pre više godina
Robert Doisneau (Robetr Duano): Poljubac, 1950

"I don't photograph life as it is, but life as I would like it to be," Robert Doisneau
  • 0
Све је одлично, од забележеног тренутка (који је овдје најбитнији) до свјетла и обраде. Оно што ми се једино не свиђа (а што се може занемарити) јесте управо тај 'крст', о коме говори и Милован. Сијече дјечаку главу и усправно и водоравно, и то уноси несклад, немир у овакву сцену. Милованова нота о божанском додатно ми је појачала лош утисак који прави тај оквир прозора: беспотребна патетика. Покушај да обришеш те двије линије да видимо како ће онда изгледати. Знам да их ниси могла избјећи, али мени као гледаоцу веома смета, поготово усправна, која излази из главе.
  • 0
Ne slažem se sa doomsterom, Snežo ne briši ništa! Vrhunska fotografija ne sme da ima po meni takvu dastičnu intervenciju, koja na neki način iskrivljuje činjenice (da ne kažem laže) Pogledaj Duanoovu fotografiju(vidi link gore u prethodnom komentaru). Onaj odsečeni lik sa desne strane ne bi možda prošao u nijednoj analizi, na ovom sajtu (možda eto u nekoj suptilnijoj analizi, gde bi njegovo odsečeno lice i pogled bili opravdani jer odvlače pažnju sa poljubca), ali to ne smeta fotografiji da bude vrhunska zbog trenutka koji je uhvaćen i koji u svom deliću trajanja, sadrži večnost ljubavi dvoje mladih. Duano namerno nije uklanjao ništa.

Vizuelni nesklad nekada pravi nemir. Možda bi to i krst bio da nije ovakva tema i ovakva scena, gde njegova značenjska funkcija nadjačava vizuelno.
Pogledaj doomsteru oreol svetaca na freskama. U većini slučajeva on vizuelno smeta kako je naslikan, ali bez njegovog značenja freska ne bi imala taj smisao i značenje koji ima. Svaka ljubav ima dozu patetike više ili manje.
  • 0
Ja ne bih dirao ništa. Bez tog krsta gubi se na autentičnosti, delovalo bi kao fotografija iz studija. Uostalom sve te linije dijagonala stola, krst prozora položaj ruku izuzetno su skladne. Znam da je pravilo da ljudima na fotografijama ne treba ništa da raste iz glave ali.. ovde uopšte ne smeta. Bravo Snežo imaš vrhunski osećaj za kompoziciju.
  • 0
Hvala na iscrpnoj recenziji i podrsci, drago mi je da vam se dopada. Postavljene slike Happy Postavljene slike
  • 0
Ништа је не кошта да проба, нисам рекао да мора, да треба... Волио бих видјети без тих линија како изгледа. Миловане, неприкладно је поређење с фрескама. Нема свака љубав дозу патетике, али моје помињање патетике није везано за осјећања него за асоцијацију на хришћанство.
  • 0
Doom, vec odavno ne radim tako velike korekcije na fotografijama, malo sto me mrzi, malo sto smatram bespotrebnim, mislim da lepo popunjava kadar. Ako bih krenula da uklanjam onda bih morala da izbrisem i lika iza i da je ocistim skroz,... to bi bilo skroz nesto drugo.
  • 0
Odlična je,
ni ja tu ne bih ništa dirao.
  • 0
Meni je ovo tako super. ;) i tera me da se smesim nekako ... :D
  • 0