Idi na sadržaj
jedan na jedanCopyright

© Jan

jedan na jedan

- - - - -


Odlična, pročišćena od nepotrebnog i sređena, sa tri elementa (auto, pešak, znak), sva tri u funkciji ideje na fotografiji. Fotografija prosto postavlja jedno pitanje, ko je ovde u prednosti, na jedan duhovit način. Kompozicija okrenutog trougla na fotografiji počinje i završava sa vrhom u drugom trouglu, znaku. Taj znak nakratko zarotira pogled u toj tački za još 30 stepeni, dok gledamo sliku i prelazimo pogledom preko njega. A onda se pogled vrati i nastavi do sledećeg elementa i tako u krug, zadržavajući se sve vreme u ideji fotogrfije. Voleo bih da vidim kakva je i kolorna, jer mislim da bi neki elementi dobili još na izražajnosti bojom, koja je u kontrastu sa pozadinom. Konkretno mislim na žuto- crveni znak koji je na zelenoj travi u pozadinii. To bi bila onda i treća "trougaonost" na fotografiji. Prva u rasporedu elemenata, druga u jednom od elemenata(znak) i treća u odnosu boja žuto-crveno-zeleno, koje su u trouglu boja, od kojih se mešanjem mogu dobiti ostale. Bravo Jan, ako si sve ovo video pre nastanka fotogafije, a i ako nisi verovatno si to intuitivno osetio., čim si "sklopio" ovakvu fotografiju. Mada, uvek je bolje imati fotografiju sa svom simbolikom u glavi, pre klika. Jedino je tako fotograf potpun umetnik. Na ovoj fotografiji je Jan prepoznatljiv po načinu rada i nadam se da se više neće vraćati onakvim fotografijama kao ona sa konjima i dizalicom :D
    • 0
Hvala Milovane na iscrpnom objašnjenju fotografije. Veruj mi dok sam razmišljao o nazivu fotografiji baš sam mislio o tom trouglu koji si ti objasnio i htedoh dati naziv upravo ''trougao'', ali dadoh ovaj koji jeste.
Fotografiju sam imao u glavi kad se dešavala, imao sam ispred sebe prvo samo dva trougla (sobraćajna) i baku, seo sam na stepenište onog keja Ivanovačkog i čekao dobar momenat... eto pojavio se i auto (BG table), posle i još neka baka i motociklista... od svih tih sam odabrao ovu.
Postaviću i kolornu i još neku.
    • 0
[img]http://http://i54.tinypic.com/2882z40.jpg[/img][img]http://i54.tinypic.com/2882z40.jpg[/img]
    • 0
Eh da, kolor mi je bolja s tim da vidim jednu manjkavost. Znak u sredini nije žut kao nekada već više beo. Pa mi se ne uklapa bojom uz crvenu i zelenu. Da ga možda užutiš bojom kao onih maslačaka iza. Ta boja je slična boji kakva je bila nekada kod ovog saobraćajnog znaka.
    • 0
Da, sad su novi saobraćajni ovakvih boja, mislim da se sećaš da sam to naglasio kada smo raspravljali na jednom sastanku o formi a ja sam imao jednu fotku sa onim okruglim znakom (zabrana saobraćaja) a neko od članova je rekao da sam ''prefarbao'' znak u belo... tvrdio sam suprotno.
Ovde bi zaista u coloru trebao da ga ''farbam''.
Hvala.
    • 0