Idi na sadržaj


Teme sa najboljom reputacijom


#2396 Veličine fotografskog papira i google disk?

Objavio korisnik aleksandar marj. on 13 april 2016 - 11:04

Veličine fotografskog papira i google disk?

 

Šta to zajedničko imaju veličine fotografskog papira i google disk na prvo razmišljanje ništa zajedničko.

Ali ako bolje razmislimo možda i imaju nešto zajedničko.

 

Tradicionalno dobro čuvana fotografija a i jednako tako prikazana, pokazana drugima je štampana fotografija na foto papiru u veličini za koju smatramo da je najprimerenija.

Veoma popularne veličine za prikazivanje fotografija sa raznih porodičnih događaja, svečanosti ili uspomena sa putovanja štampane su na foto papiru veličine 10x15 cm i 13x18 cm. Sledeća popularna veličina za štampanje porodičnih portreta ili štampanje umetničkih fotografija je veličina 20x30 cm. Međutim dve najpopularnije veličine foto papira za prikaz umetničkih fotografija su 30x40 cm i 30x45 cm.

Štampana fotografija na foto papiru ima trajnost veću od 100 godina, naravno čuvana kao fotografija u albumu ali ako na bilo koji način dođe u kontakt sa vodom, vatrom ili nekim drugim fizičkim oštećenjem možemo računati da ćemo je izgubiti za sva vremena.

 

Fotografija čuvana kao fajl na računaru biće očuvana sve do onog dana kada hard disk otkaže poslušnost, prestanak sa radom. Fajl urezan na cd-u neće dugo trajati, jednako kao i onaj na hard disku. Nisam namerno spominjao pretpostavku koliko dugo se mogu čuvati fajlovi na hard disku ili cd-u iz prostog razlog što to dosta zavisi i od same kvalitete pomenutih elemenata, postoje i izuzetci neki stari hard diskovi još rade, još vrte ( i daleko više od 10 godina).

 

Današnji kapaciteti hard diskova su sve veći i veći, jedan fajl može se automatski kopirati na više hard diskova što velike kompanije i rade. Pa shodno takvim tehničkim mogućnostima i kompanije koje nude usluge personalne elektronske pošte nude siguran i sve veći prostor za skladištenje podataka. Tako na primer google disk nudi prostor od besplatnih 15 GB a yahoo nudi prostor od čak 1 TB.

 

Međutim, količina podataka koja može da se odjednom prenese putem slanja elektronske pošte (email) kod googla iznosi 25 MB po jednom slanju. Neko bi rekao to je malo za fotografije, e sada tu nastupa ona povezanost na početku teksta, šta je zajedničko veličini fotografskog papira i google disku. Ukoliko pripremimo svoje fotografije (fajl) prema potrebnoj količini piksela za štampanje fotografije na određenoj veličini fotografskog papira ušteđemo na megabajtima.  

 

Tako na primer fotografije za koje znamo da nikada neće biti štampane veće od 20x30 cm pripremi ćemo u veličini 2400x3600 piksela gde će količina podataka varirati između 4 do 6,5 MB (rezolucija 300dpi) dok takav isti fajl veličine 4000x6000 piksela imaće količinu podataka između 10 i 14,5 MB. Još u većoj smo prednosti ako neke fotografije pripremimo za štampu na manjem fotografskom papiru, još više prostora štedimo.

 

Naravno ovde je reč o čuvanju fajlova u JPEG formatu, to je format koji je najpopularniji, sa veoma dugom a zasada i najdužom tradicijom od svih (od 1992. godine). Teško je  da će u budućnosti JPEG format potisnuti nekakav drugi format a da mi nećemo imati tehničku mogućnost lakog pretvaranja JPEG formata u neki drugi format. Što se veličina fotografskog papira tiče to su veličine koje su ostale nepromenjene desetinama godina unazad, niti će se najverovatnije ikada menjati.

 

Sami će te oceniti koje fotografije imaju veće značenje i simboliku kod vas samih. Ja i dalje volim da fotografišem u punoj rezoluciji od 24 mega piksela (4000x6000) pa posle toga vršim kropovanje, smanjivanje ili šta je već potrebno uraditi.

 

Posle ovog teksta kada bolje razmislite zašto ne koristiti sve prednosti koje nam internet donosi. Zašto čuvati one fajlove do kojih nam je posebno stalo samo u kućnim uslovima, na računaru, na cd-u ili odštampane na foto papiru. Zar nije bolje čuvati te iste fajlove na različitim stranama,  pa ako jedan način čuvanja zakaže drugi neće. Google, Yahoo ili njima slične kompanije su sigurno tehnički naprednije, bogatije od vas samih a vaše poštansko sanduče niko ne može obrisati, osim vas samih.

 

U sledećoj tabeli crvenom bojom su označene popularne veličine papira.

 

velicine%20foto%20papira%202.jpg


 • 3


#2139 Autorska prava i int. svojina

Objavio korisnik Darko Dozet on 02 juli 2015 - 04:22

Sonja Slijepčević je emisiju "Vredi znati"  Radio televizije Vojvodina posvetila Autorskim i srodnim pravima te intelektualnoj svojini uopšte.
Hvala Sonji za dobrinos borbi za prava i pravdu, odlična emisija.
Pogledajte je na sledećem linku:

http://media.rtv.rs/...edi-znati/13133


 • 3


#2043 Foto savez Srbije

Objavio korisnik Jan on 18 juni 2015 - 06:36

Poziv na Skupštinu FSS

 

http://test.fotoss.org/?p=8512

 

Predlog o izmeni Pravilnika o dodeli zvanja u FSS

 

http://test.fotoss.o... Pravilnika.pdf


 • 3


#2034 Foto Konkursi - Najava

Objavio korisnik Kecalkoatl on 15 juni 2015 - 06:11

Evo jos jedan, ako nekog zanima. (Nadam se da ne zatrpavam temu)

 

Pozivamo sve zainteresovane fotografe-volontere širom sveta da nam se pridruže i ove godine na Exit festivalu i prijave na konkurs za volonterski foto tim Exita.  Volonteri koji budu izabrani od strane oficijelnog foto tima Exita dobiće priliku da steknu sjajna iskustva u segmentu koncertne i festivalske fotografije, kao i da fotografišu neke od svojih omiljenih muzičara, jedinstvenu atmosferu među publikom i specifični festivalski ambijent Petrovaradinske tvrđave kakav ne postoji nigde na svetu!
 
Konkurs za prijave otvoren je od 15. do 25. juna 2015. godine, a fotografi koji žele da se uključe i postanu deo ove velike organizacije, na mejl adresu volunteer-at-exit@exitfest.org treba da pošalju sledeće:

- 10 fotografija sa koncerata ili festivala koje prikazuju izvođače i atmosferu u publici, rezolucije 1200x1000px/inch, veličine do 1Mb po fotografiji;
- kratku biografiju sa ličnim podacima, isključivo vezanu za iskustvo u fotografiji;
- opis opreme koju koriste (kako bismo znali u koju svrhu snimljeni materijal najbolje može biti iskorišćen);
- u subjectu / naslovu mejla naznačiti “Prijava za foto volontere”.
 
Samo oni foto volonteri koji budu izabrani nakon završetka konkursa biće obavešteni o tome putem mejla do26. juna 2015. godine.
 
Foto volonteri na Exit festivalu imaće obezbeđen ulaz i boravak na festivalu nakon završetka propisanog radnog vremena, kao i besplatan smeštaj u Exitovom kampu.
 
Volontiranje će trajati od 9. do 12. jula 2015. godine na festivalu Exit u Novom Sadu.


 • 3


#2020 Foto savez Srbije

Objavio korisnik Jan on 10 juni 2015 - 10:37

Spisak članova FSS za 2015

pojedinačno

http://test.fotoss.o...ovi/clanovi.pdf

 

Spisak klubova FSS za 2015

http://test.fotoss.o...iclanovifss.pdf

 

 

Kako postati član FSS ?

http://test.fotoss.org/?page_id=1091


 • 3


#2005 Obogatite vaše profile

Objavio korisnik Darko Dozet on 07 juni 2015 - 12:34

Poštovani korisnici, na profile smo uneli dodatna polja u koja možete uneti informacije tipa FB profil, FB stranica, Dva internet sajta, Twitter profil, kontakt telefon i Flickr nalog.
Ako smo neko polje  zaboravili, a mislite da je bitno pišite nam. Planiramo da stavimo još polja Google+ i Instagram. Takođe su aktivna i sva dosadašnja polja.
Popunjavanjem ovih polja u mnogome ćete doprineti boljem predstavljanju na forumu i svojoj ličnoj afirmaciji.
Svako dobro

PS: evo mog primera
Laku noć


 • 3


#2441 Foto savez Srbije

Objavio korisnik Jan on 08 novembar 2016 - 07:40

Camera Lucida – Program 2016-2017

„Camera lucida“ – je edukativni program Foto Saveza Srbije, koji se realizuje u saradnji sa Ustanovom Kulture Palilula, a koji je u sezoni 2015-2016 realizovan u vidu serije predavanja o fotografiji, renomiranih predavača. Predavanja su postigla veliki uspeh i u celosti ispunila očekivanja i organizatora i slušaoca.

U želji da izadjemo u susret potrebama članstva FSS, ali i svih ostalih koji se bave fotografijom, ove jeseni nastavljamo sa organizacijom edukativnih programa u nešto drugačijom formatu. FSS će u prostorijama Ustanove Kulture Palilula, jednom mesečno organizovati „Pregled portfolia“ („Portfolio review“) kao javni program u okviru kojeg će biti projetkovane fotografije iz portfolia prijavljenih i odabranih autora (do 20 fotografija), a fotografije će komentarisati renomirani fotografi, članovi umetničkog saveta FSS i predavači fotografije na visokim umetničkim školama. Na taj način će zainteresovani fotografi dobiti stručno mišljenje o pokazanim radovima i savete i smernice za dalji rad, a prisutna publika širiti i unapredjivati svoje znanje iz različitih oblasti fotografije.

Prvi ovogodišnji „Pregled portfolia“ će biti održan dana 17.11.2016.godine, u prostorijama Ustanove kultura Palilula, sa početkom u 19,30h. Fotografije će pregledati i sa autorima razgovarati Aleksandar Kelić, predsednik Umetničkog saveta FSS i predavač fotografije na Fakutetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Pravo učešća imaju svi zainteresovani autori, a organizator zadržava pravo izbora odredjenih autora. Na prvom ovogodišnjem „Pregledu“ moći će da učestvuje do 8 autora, a ukoliko broj prijavljenih autora bude veći prednost imaju članovi FSS. Ostali autori će biti pozvani da učestvuju na nekom od narednih „Pregleda portfolija“.

PROGRAM JE BESPLATAN .
Fotografije i prijavu treba dostaviti najkasnije do 10.11.2016.godine, u elektronskom obliku na e-mail: pregledportfolia@gmail.com. Fotografije treba da budu u jpg formatu, maksimalno 300 dpi i ne veće od 1024 pix. po dužoj strani. Prijava treba da sadrži : Ime i prezime autora, godinu rodjenja,kontakt telefon, podatak da li je autor član FSS i ukoliko jeste broj članske karte, spisak fotografija sa nazivima. Slanjem prijave autor potvrdjuje da je saglasan sa uslovima objavljenim u ovom pozivu.

 

http://test.fotoss.org/?p=11168


 • 2


#2415 Foto Konkursi - Najava

Objavio korisnik Kecalkoatl on 29 juli 2016 - 01:05

Konkurs i radionica 

IZVOR: http://www.refoto.rs...-na-zisel-2016/

 

 

Prezentacija mogućnosti Nikon D5 i D500 fotoaparata, Profoto B sistema i štampe na Epson ITS uređajima

u okviru 44. Međunarodnog salona umetničke fotografije Žisel 2016. godine

ReFoto škola fotografije i kompanija RefotB pozivaju vas da budete među prvima koji će isprobati mogućnosti dva ultimativna fotoaparata: Nikon D500 sa senzorom DX formata i neverovatni Full frame Nikon D5. Kako bi pri dnevnom svetlu i u kombinaciji saProfoto B1 flešom na letnjoj bioskopskoj sceni Doma kulture u Omoljici “zamrznuli” kretanje balerina (Vera Arsić i Mia Josifović) koristićemo performanse Nikona D5 koji snima s 12 frejmova u sekundi uz savršenu kontrolu šuma na ekstremno visokim osetljivostima.

Znamo da je dobro svetlo osnova uspešne fotografije a potpunu kontrolu nad njim daje vam Profoto sistem studijske rasvete koji će biti postavljen na pozorišnoj sceni. Na raspolaganju su Profoto B1 i Profoto B2, dva sistema koji se savršeno dopunjuju i uz to imaju fantastične performanse, posebno kada je u pitanju “High speed” fotografija. Ovde postoje dva načina rada: prvi je korišćenje ultrakratkog trajanja bljeska uz klasičnu sinhronizaciju s brzinom zatvarača do 1/250 sec a drugi je opcija High Speed Sync kojom se bljesak fleša sinhronizuje s brzinama zatvarača do 1/8000 sec. Prvi način idealan je za kontrolu svetla u zatvorenom prostoru dok se High Speed Sync prvenstveno primenjuje prilikom fotografisanja u prostorima koji su snažno osvetljeni.

zJovanaIMG_25579-600x600.jpg

Naša prezentacija ima dva nivoa učešća. Prvi je prisustvo dešavanju gde je, pored kratkog uvodnog predavanja Nikon ambasadora i Profoto promotera Milana Živkovića o novim mogućnostima fotoaparata i rasvete moguće i fotografisanje “sa strane”. Drugi nivo učešća jeste aktivan i podrazumeva da ćete možda baš vi imati priliku da osetite atmosferu studijskog snimanja uz korišćenje najmodernije opreme koju možete pronaći na tržištu.

Priliku da snimate Nikon D5 i/ili Nikon D500 fotoaparatima dobićete nakon prijave koja je neophodna. Nakon pregleda vaših fotografija (5 radova koje je obavezno poslati) napravićemo konačan odabir od 3 kandidata. Prema tome nije vam neophodan vaš fotoaparat već samo neki od medija na kome ćete odneti svoje fotografije, a svojih 5 radova pošaljite na info@refoto.rs sa napomenom ŽISEL 2016.

Fotografije pošaljite najkasnije do utorka 2. avgusta 2016.

Predavanje i snimanje počinju 5. avgusta u 17 časova i trajaće do 19 časova.

Nakon toga za one koji vole fotografije na papiru naša ekipa je u saradnji sa korporacijom Epson obezbedila ITS (ink tank system) štampače L800 i L1800 na kojima ćemo odštampati vaše najbolje fotografije. Na nekoliko vaših fotografija (koje ćete poslati odvojeno i sa dodatkom panorama u imenu – a mi odabrati najzanimljivije) pokazaćemo jedinstvenu mogućnost Epson štampača a to je štampa panoramskih snimaka dužine do 117 cm odnosno do 100 cm – koliko su dugi standardni A0 papiri.

Papire za takozvane Giclee radove (umetnička dela nastala inkjet štampačem) nabavili smo u preduzeću Cartissima koje distribuira grafičke, umetničke i papire namenjene inkjet štampi kompanija Hahnemuhle i Fabriano.

Pozvani ste pa se i prijavite na ovu jedinstvenu prezentaciju Nikon fotoaparata, Profoto studijske fleš rasvete koja radi na baterije, panoramske štampe na Epson ITS štampačima kakvu niste do sada videli i uz sve to na Hahnemuhle umetničkim papirima.


 • 2


#2406 Foto Konkursi - Najava

Objavio korisnik DejanKolar on 14 juni 2016 - 07:43

Link ka međunarodnim fotokonkursima za 2016 do Sony World Photography Awards 2017.

( Sajt kao i propozicije su na engleskom jeziku, neki su besplatni dok se za neke plaća kotizacija)

 

http://www.allforphotography.com/

 


 • 2


#2393 Nije sve za bacanje!?

Objavio korisnik aleksandar marj. on 23 mart 2016 - 10:33

Neke stvari zaista ne zaslužuju da završe u smeću ili kako mi to volimo žargonski reći “da budu penzionisane“. Stari dobri teleskopski stalak za mikrofon je trebao da završi u smeću zato što je bivši vlasnik izgubio volju za muzikom. Međutim, ja sam ga upitao da mi da taj stalak, znajući kako ću ga iskoristiti. Stalak za mikrofon veoma lako može da bude i stalak za blic pa čak i stalak za male studijske digitalne blic glave.

Kako postaviti blic na vrh stalka za mikrofon?

Prvo je potrebno odviti sa vrha stalka sam nosač mikrofona.

 

demontaza%20nosaca%20blica_zpst6sjbaum.j

 

Zatim preko navoja postaviti univerzalni nosač blica i studijskog kišobrana. Širina navoja na vrhu stalka, preko koga se postavlja univerzalni nosač, je veća od širine vrha standardnog teleskopskog stalka za blic, pa je zato potrebno obratiti pažnju i polako prevući univerzalni nosač blica. U svakom slučaju kada se univerzalni nosač blica i kišobrana postavi na vrh stalka za mikrofon dobićemo jednu čvrstu i sigurnu vezu dva elementa.

 

postavljanje%20univerzalnog%20nosaca_zps

 

Na sledećoj fotografiji vidimo kako izgleda stalak za mikrofon kada se na njega montira univerzalni nosač blica i sam blic. U uspravnom položaju stalak možemo podići u visinu i do 2 metra (što je veoma korisno), naravno visina će zavisiti od modela teleskopskog stalka za mikrofon koji koristimo. Ovaj moj je marke PROEL i kažu mi oni koji se bave muzikom da je to dobar i kvalitetan stalak, ja se lično ne razumem u opremu za ozvučenje.

 

stalak%20i%20blic_zpsl1z3r6ob.jpg

 

Velika prednost korištenja mikrofonskog stalka kao nosača blica je i podešavanje različitih nagiba u koje možemo postaviti blic. Jedan od najboljih položaja u koji možemo da postavimo blic koristeći stalak za mikrofon je položaj iznad samog predmeta za fotografisanje. U taj položaj je nemoguće postaviti blic koristeći standardni, uobičajeni fotografski stalak bez koristenja tkz. “boom stativa”.

 

blic%20u%20polozaju%2090_zpst3qmhkws.jpg

 

Još jedna prednost kod korištenja mikrofonskog stalka u fotografiji u poređenju sa standardnim teleskopskim fotografskim stalkom je i minimalna visina na koju možemo postaviti blic. Na tako malu visinu nemožemo postaviti standardni fotografski stalak (osim specijalno konstruisanih).

 

minimalna%20visina_zpssqgjhmjp.jpg

 

Ne brinite, male studijske blic glave poseduju nastavak koji se vrlo lako montira na vrh mikrofonskog stalka. Kao i svaki stalak tako ćemo i stalak za mikrofon opteretiti na suprotnoj strani da sprečimo prevrtanje (kontra teg).

Za kraj, moj predlog za one koji imaju jedan blic ili malu studijsku blic glavu i žele da se oprobaju u različitim postavkama blica prilikom fotografisanja da razmisle i o teleskopskom stalku za mikrofon, možda je pametnije i kupiti (ili pronaći napušteni) jedan takav stalak umesto standardnog teleskopskog fotografskog stalka.


 • 2


#2389 Zašto mikro SD kartica?

Objavio korisnik aleksandar marj. on 06 mart 2016 - 05:45

Zašto sam prešao na korištenje mikro SD kartice sa adapterom?

Pre nekoliko godina zbog problema sa očitavanjem kartice morao sam moj fotoaparat da pošaljem u servis. Problem je bio kontakt u aparatu, kontakti na koje kartica naleže. Kada bih ubacivao karticu morao sam par puta da je nameštam čekajući da aparat prepozna karticu. Ta vrsta problema dolazi zbog čestog vađenja i stavljanja kartica, oštećuje se kontakt u aparatu na koji kartica naleže (mehaničko trošenje materijala). Naravno, popravka takvog kvara nije baš jeftina.

Sa SD adapterom i mikro SD karticom taj problem rešavate, kako? Jednostavno, SD adapter će te uvek ostaviti da stoji u aparatu a prilikom vađenja kartice uvek će te vaditi samo mikro SD karticu. Tako kontakt u aparatu ostaje sačuvan a stvarno trenje nastaje između kontakta unutar SD adaptera, oštećuju se samo kontakti unutar SD adaptera i kontakti na mikro kartici.

Kako izvaditi mikro SD karticu iz aparata? Na mikro SD kartici postoji ispupčenje koje služi da bi karticu lakše izvadili iz SD adaptera.

 

mesto%20za%20mikro%20karticu_zpsjhe5vm5y

 

Zakačite ispupčenje noktom i povucite karticu napolje iz adaptera (nipošto ne pritišćite SD adapter prstom).

 

zakaciti%20mikro%20karticu%20na%20ispupc

 

Kada oslobodite karticu iz ležišta slobodno je izvucite napolje i stavite u čitač kartica na računaru.

 

izvuci%20karticu_zpslvfjnce9.jpg

 

Na poslednjoj fotografiji vam pokazujem nastala oštećenja prouzrokovana trenjem između kartice i adaptera, na prvi pogled oštećenja nisu lako vidljiva golim okom ali na ovoj makro fotografiji se lakše uočavaju, ista takva oštećenja nastaju i u aparatu bez korištenja SD adaptera.

 

kontakti%20na%20mikro%20kartici_zpszmesr

 

 


 • 2


#2388 Foto Konkursi - Najava

Objavio korisnik Darko Dozet on 03 mart 2016 - 04:07

volozskoebijenale.jpg
Руски музеј фотографије из Нижњег Новгорода расписао је конкурс за учешће на 7. воложском бијеналу фотографије, рок за пријем радова је 14. јун 2016. године. На бијеналу биће примане колекције фотографија у две теме: Уметничка фотографија и Новинска фотографија (Без употребе Фото шопа). Захваљујући пријатељству фотографа Новог Сада и Нижњег Новгорода аутори из Србије ослобођени су плаћања партиципације.


 

УСЛОВИ ЗА УЧЕШЋЕ
1. На конкурсу могу учествовати професионални фотографи и заљубљеници у фотографију.

2. Прихватају се колекције од 3 до 6 радова уједињене у једну тему, идеју или визуелно решењe. Фотографије не смеју бити настале пре 2010. године.
Сваки аутор може п
ослати на конкурс не више од три колекције, тј. не више од 18 фотографија. Последњи рок за пријем радова је 14. јун 2016. године.

3. Полеђина сваког рада треба да садржи: име и презиме аутора, наслов рада, датум снимања, пуну адресу, мелј и телефон. Аутори који шаљу своје радове електронски потребно је да у имену фајла назначе име фотографије и име аутора а остале податке треба да наведу у мејлу.

4. Жири има право да се смањи број колекција, али нема право да смањи колекцију.

5. Такмичење се одржава у две категорије:

– Уметничка-фотографија;
– Прес-фотографија (без употребе
фото шопа).

6. Аутори највјбољих фотографија биће награђени у категоријама „арт – и прес фото“

1. место – диплому I степена, спомен награду;
2. место – диплома II степена, спомен награду;
3. место – диплому III степена, спомен награду.

7. Сваки учесник завршне изложба ће добити каталог.

8. Радови (колекције) потребно је да се доставе и у електронској верзији да би могле да буду штампане у каталогу.
Захтеви за слике: 300 dpi, ЈПГ
(мин. 3200 пиксела по дужој страни). Дискови са електронским верзијама радова за каталог послати заједно са фотографијама. Принтани радови уз које не буде достављен пратећи ЦД са фајловима у електронском облику, неће бити представљени у каталогу изложбе.
Колекције које буду послате електронски биће равноправно жириране, а оне које жири уврсти на изложбу биће отпринтане о трошку Музеја фотографије и након изложбе остаће у фундусу Музеја.

9. Списак примљених радова и резултати рада жирија биће објављена на сајту Руског музеја фотографије www.fotomuseum.nnov.ru

10. Котизација за учешће – Аутори из Србије ослобођени су плаћања партиципације захваљујући фотографским везама произашлим из околности да су Нови Сад и Нижњи Новгород градови побратими, док за учеснике из Русије и других држава она износи 500 рубаља или око 6 евра.

11. Фотографије на конкурс можете послати или класичном поштом у за то предвиђеним паковањима или мејлом.
– Ако су радови послати електронском поштом, организатор штампа рад формата 30х45 из средстава организатора, рад се потом не враћа аутору већ остаје у депоу музеја фотографије.

12. Организатори гарантују да ће се професионално односити при раду и промету фотографија, али не сносе одговорност за њихово оштећење приликом поштанског транспорта.

13. Организатори имају право да користите слике у сврхе рекламирања фестивала, али немају право да их користите у комерцијалне сврхе.

14. Слањем рада на конкурс, аутор се слаже и прихвата у потпуности услове и прописе такмичења и гарантује да он има ауторска права или дозволу од власника ауторских права на излагање послатих радова.

15. Фотографије треба послати на адресу:

Руски музеј фотографије
ул. Пискунова, д. 9а
603005, г. нижњи Новгород

Аутори који радове шаљу електронски уредно обележене треба да их пошаљу на:
rmfmuseum@mail.ru


 • 2


#2319 Дигитализација негатива

Objavio korisnik gogili on 24 novembar 2015 - 02:44

Ево како можете  да дигитализујете своје старе негативе код куће. :rolleyes:

 


 • 2


#2317 Rezultati Konkursa

Objavio korisnik PhotoBoss on 19 novembar 2015 - 07:30

Uspeh člana Fotografskog kluba Vojvodina Jan Valo-a na foto konkursu POKAŽI, UKAŽI, OSNAŽI koju organizuje  "Human District festival on Instagram" i gde je osvojio za prvo mesto i nagradu firme Canon Srbija - štampač.

 

Rezultati konkursa su : 

 

1. mesto - Jan Valo, "Točkovi života"
2. mesto - Nepoznati autor, "Zaboravljeni"
3. mesto - Andrej Nihil, "Swan"

Čestitamo!
 

 

 

 

 • 2


#2311 Здраво!

Objavio korisnik PhotoBoss on 31 oktobar 2015 - 09:35

Dobrodošla Gogili na sajt, a nadam se uskoro i u FKV. Mladi ljudi puni energije i želej za znanjem i istraživanjem u umetnosti fotografije su uvek dobrodošli u naš klub i na naš sajt.

 

Sve najbolje i dobro svetlo ti želim


 • 2


#2309 Здраво!

Objavio korisnik Jan on 31 oktobar 2015 - 05:50

Dobrodošla... znamo se sa kritične mase,

dođi u klub.


 • 2


#2293 Fantastičan sajt

Objavio korisnik Kecalkoatl on 21 oktobar 2015 - 09:34

https://www.facebook...m.lucas?fref=nf

 

facebook stranica posvecena strim fotografijama. meni je izuzetno zanimljiva, pa zelim da podelim.


 • 2


#2290 Pozdrav

Objavio korisnik Mk-ikone on 20 oktobar 2015 - 03:44

Pozdrav svima,

 

Ja sam Miroslav Knezevic, bavim se ikonopisom i slikarstvom. Do pre godinu dana fotografijom sam se bavio usput. Danas ona polako postaje pretežna. Ovde sam da bih naučio neke tehničke stvari vezane za fotografiju. 


 • 2


#2269 Pozdrav starim drugarima

Objavio korisnik Yohmah on 28 septembar 2015 - 01:03

Dakle,pozdrav starim drugarima sa FFa i svim članovima FKV sajta...Dobro svjetlo svima!..Živjeli!


 • 2


#2215 Foto Konkursi - Najava

Objavio korisnik Kecalkoatl on 06 septembar 2015 - 10:42

11896159_10207451108294685_1920366557110

 

https://word.office....inal1-IIver.doc

 

 


 • 2