Ana Lazukić razgovori o fotografiji

Ana Lazukić razgovori o fotografiji

1 2563

Fotografski klub Vojvodina predstavlja Anu Lazukić jedanu od najznačajnijih fotoreportera u vojvođanskom novinarstvu. Ona je radila je kao novinar i fotoreporter u redakciji dnevnog lista Magyar Szó, i u nedeljnom omladinskom listu Képes Ifjuság.  Razgovori o fotografiji i  prezentovanje fotografskog rada Ane Lazukić od strane autorke će biti u četvrtak 16. maja 2013. u 20 časova u Galeriji FUJI u Novom Sadu, Narodnog Fronta 55.

Plakat najave razgovora o fotografiji .  Dizajn: Ivan Mašanović
Plakat najave razgovora o fotografiji . Dizajn: Ivan Mašanović

Svoju fotografsku karijeru je započela tokom pedesetih godina u tadašnjem novosadskom Foto klubu „Branko Bajić“. Izlagačku aktivnost započinje 1958. god. pod imenom Ana Hem, a fotoreporterstvom Ana Lazukić počinje da se bavi kao novinar.

Fotoreporterska aktivnost Ane Lazukić trajala je pune tri decenije,  a za to vreme je na stranicama Magyar Szo-a objavila veliki broj fotografija i fotoreportaža na kojima su zabeleženi brojni značajni događaji i ličnosti.

Izlagala je na oko 300 izložbi u sadašnjoj Srbiji i u bivšoj Jugoslaviji, u 50 raznih gradova, a u inostranstvu u 13 država. Dobila je preko 60 nagrada i pohvala, i 27 raznih društvenih priznanja. Imala je 23 samostalne izložbe. Od 2005. god. je jedina žena u Vojvodini sa zvanjem kandidat majstora umetničke fotografije.

Od 1990. godine je u penziji, ali do današnjeg dana se bavi umetničkom fotografijom.

SIMILAR ARTICLES

0 1852